Jaunumi

“Latvija un Dienvidkoreja ir spērušas nozīmīgu soli divpusējo ekonomisko attiecību nostiprināšanā un apliecinājušas interesi aktīvākai sadarbībai,” pēc darba vizītes Dienvidkorejā atzīst Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.

 

“Ar gandarījumu jāatzīst, ka Latvijas un Dienvidkorejas tirdzniecības darījumu apjomi pēdējos gados pieaug un ar Dienvidkoreju jau veiksmīgi sadarbojas Latvijas farmācijas, būvmateriālu, kokrūpniecības, kā arī kūdras pārstrādes uzņēmumi. Tomēr mums vēl ir plašas iespējas attīstīt sadarbību ar Dienvidkoreju un vizītes laikā parakstītās vienošanās par sadarbības paplašināšanu, kā arī ar uzņēmumu “Samsung” uzsāktās sarunas par tehnoloģiju pētniecības un attīstības centra veidošanu Rīgā kļūs par nozīmīgu pamatu divpusējās sadarbības aktivizēšanai,” uzsver A.Ašeradens.

 

Kā informējām iepriekš, Valsts prezidenta vizītes ietvaros Dienvidkorejā tika parakstītas vairākas vienošanās par sadarbības paplašināšanu ar Latviju - saprašanās memorands par savstarpējo ekonomisko attiecību veicināšanu un starptautiskās tirdzniecības stiprināšanu starp Dienvidkorejas Importa asociāciju KOIMA un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, saprašanās memorands starp LIAA un Gjongi provinces valdību par sadarbības iespējām tehnoloģiju pārneses un startup ekosistēmas attīstības jomā, kā arī saprašanās memorandu starp LIAA un Dienvidkorejas Palešu un konteineru asociāciju.

 

LIAA un KOIMA saprašanās memoranda ietvaros puses apņemas informēt par aktuāliem pasākumiem nākotnē un iniciēt kopīgus pasākumus, kas saistīti ar tirdzniecību un biznesa attiecību paplašināšanu. Memorands paredz veicināt divpusējo tirdzniecību un biznesa sadarbību starp abu valstu uzņēmējiem, organizēt tikšanās un tirdzniecības misijas, informēt par tirgu, identificēt biznesa iespējas, kā arī palīdzēt organizēt un atbalstīt abu valstu uzņēmumu dalību izstādēs, kas notiek partnervalstī. Savukārt pēc LIAA un Gjongi provinces memoranda parakstīšanas paredzēts izveidot rīcības plānu un īstenot vairākus sadarbības projektus, piemēram, sniegt atbalstu Korejas startup uzņēmumu izveidei Latvijā u.c..

 

Savukārt tikšanās laikā ar Dienvidkorejas lielāko mobilo sakaru operatoru SK Telekom panākta vienošanās uzsākt sarunas par viesabonēšanas tarifu pārskatīšanu, lai veicinātu biznesa un tūristu apmaiņu starp Latviju un Dienvidkoreju.

 

“Vizītes laikā, Biznesa foruma ietvaros tiekoties ar Dienvidkorejas uzņēmējiem, vairākkārt saņēmām apliecinājumu interesei ciešāk sadarboties ar Latvijas uzņēmējiem, jo tie šajā valstī ir ieguvuši atpazīstamību ar saviem augstas kvalitātes un īpašiem nišas produktiem. Esmu pārliecināts, ka vizītes laikā sniegtās iespējas satikt Dienvidkorejas uzņēmējus palīdzēs dibināt jaunus sadarbības kontaktus un jau tuvākajā laikā mēs varēsim sagaidīt pirmos Biznesa foruma augļus,” pauž ekonomikas ministrs.

 

Kā rakstījām iepriekš, Valsts prezidenta vizītes ietvaros Dienvidkorejā notika pirmais Latvijas – Dienvidkorejas biznesa forums, kas pulcēja plašu Latvijas un Dienvidkorejas uzņēmēju loku. No Latvijas puses piedalījās 23 uzņēmumu pārstāvji no tādām nozarēm kā kokrūpniecība, pārtika, transports, stikla apstrāde, IT, mārketings un konsultācijas. Savukārt no Dienvidkorejas puses forumā piedalījās vairāk kā 80 valdības pārstāvju, uzņēmējdarbības asociāciju biedri un uzņēmumu pārstāvji no tādām nozarēm kā kokrūpniecība, tūrisms, juridiskie  pakalpojumi, tirdzniecība, mašīnbūve, biomedicīna, IT, farmācija, pārtikas ražošana, elektrotehnikas ražošana un loģistika, u.c.

 

Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa vizīte bija pirmā augstākā līmeņa Latvijas valsts amatpersonas vizīte Dienvidkorejā. Turklāt Valsts prezidentu vizītē pavadīja plaša Latvijas uzņēmēju delegācija, kas vizītes laikā tikās ar Dienvidkorejas uzņēmējiem, lai pārrunātu iespējamos kopējas sadarbības projektus.

 

Kaut arī vairākiem Latvijas uzņēmumiem šī bija pirmā vizīte Korejā, Latvijas delegācijas vizīte devusi pozitīvus rezultātus sadarbībai un eksporta attīstībai. Tā piemēram, jau tuvākajā laikā Latviju plāno apmeklēt kokmateriālu importētājs no Dienvidkorejas, lai viesotos pie vairākiem Latvijas koka nozares uzņēmējiem.

 

 

FOTOGALERIJA

 

 

 

Elita Rubesa - Voravko

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļa

Tālr: 67013193

E-pasts: prese@em.gov.lv

Web: www.em.gov.lv

Seko mums Twitter: @EM_gov_lv , @siltinam

Youtube: http://www.youtube.com/ekonomikasministrija

Facebook: http://www.facebook.com/atbalstsuznemejiem