Jaunumi

Uzskatu, ka valstij piederošu uzņēmumu peļņa ir jāiegulda valsts un visas sabiedrības interesēs. Koncerna Latvenergo papildu peļņa 78,9 miljonu EUR apmērā ir jānovirza elektroenerģijas obligātās iepirkumu komponentes (OIK) izmaksu segšanai, konkrēti – OIK fiksētās maksas samazināšanai patērētājiem. Un tam jau tuvākajā laikā ir  jāatspoguļojas patērētāju rēķinos.

 

Ekonomikas ministrija aktīvi strādā un meklē risinājumus OIK sloga mazināšanai – aizvadītajā gadā tika īstenota OIK saistību atpirkšanu no TEC1 un TEC2 stacijām, ar ko mēs novērsām dramatisku OIK sloga pieaugumu šogad par vismaz 28%. Savukārt Latvenergo koncerna peļņas novirzīšana OIK apjoma mazināšanai būtu solis OIK sloga samazināšanai visiem patērētājiem – gan iedzīvotājiem, gan uzņēmumiem. Tā būs politiska izšķiršanās – lēmumu par šāda risinājuma ieviešanu kā akcionāram jāiniciē Ekonomikas ministrijai, bet jāpieņem Ministru kabinetam.

 

Koncerna Latvenergo peļņas daļa, kas veidojas pēc valsts budžetā 2018. gadā iemaksātajām dividendēm 94,2 milj. eiro apmērā, ir 78,9 miljoni eiro.

 

 

 

Agita Baltbārde

Ekonomikas ministra

padomniece komunikācijas jautājumos

Tālr: 29 133 073

E-pasts: Agita.Baltbarde@em.gov.lv