Jaunumi

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem apstrādes rūpniecības izlaides apjomi februārī bija par 7,3% lielāki nekā pirms gada, gan pēc neizlīdzinātiem datiem, gan arī pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem. Kopumā gada divos mēnešos ražošanas apjomi par 5,8% pārsniedza pagājušā gada rādītāju.

 

 

Pozitīvu ieguldījumu izaugsmē februārī gada griezumā veidoja lielākā daļa apstrādes rūpniecības apakšnozaru.

 

Lielākais devums apjomu pieaugumā bija kokapstrādei (salīdzinot ar iepriekšējā gada februāri, pieaugums par 5,7%). Ievērojams devums rūpniecības izaugsmē bija arī ķīmiskajai rūpniecībai (+40,3%) un gatavo metālizstrādājumu ražošanai (+16,8%). Pieauga arī elektrisko iekārtu, automobiļu un piekabju, pārtikas produktu ražošanai un citu rūpniecības apakšnozaru apjomi.

 

Savukārt ražošanas apjomi samazinājās datoru, elektronisko un optisko iekārtu un dzērienu ražošanas nozarēs.

 

Februārī nozares apgrozījums faktiskajās cenās pieauga nedaudz straujāk nekā izlaides apjomi – par 9,7%. Vietējā tirgū realizētās produkcijas apjomi pieauga par 9,5%, savukārt eksportētajai produkcijai – par 9,9%.

 

Ekonomikas ministrija prognozē, ka arī nākamajos 2018. gada mēnešos apstrādes rūpniecībā turpināsies stabila izaugsme. Tempus noteiks gan uzņēmēju spēja palielināt konkurētspēju, gan pieprasījuma dinamika lielākajos eksporta tirgos – ES un NVS valstīs.

 

 

Ekonomikas ministrijas vērtējumu sagatavoja

Edmunds Gergelevičs

EM Analītiskā dienesta analītiķis