Jaunumi

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2018.gada martā, salīdzinot ar februāri, patēriņa cenu līmenis pieauga par 1,2%. Precēm tas pieauga par 1,5%, bet pakalpojumiem – par 0,7 %.

 

Šogad cenu pieaugums martā bija straujāks kā iepriekšējos gados, ko galvenokārt ietekmēja akcīzes nodokļa likmju pieaugums alkoholiskajiem dzērieniem. Pēdējos gados martā patēriņa cenu līmenis palielinājās par 0,7-0,9 %.

 

Saistībā ar akcīzes nodokļa likmes paaugstināšanu no 2018.gada 1.marta alkoholiskajiem dzērieniem cenas pieauga par 5,1%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni palielināja par 0,4 procentpunktiem.

 

Lielākā palielinošā ietekme šogad martā bija cenu pieaugumam apģērbiem un apaviem, kas pārsniedza sezonālo izmaiņu līmeni un jau ceturto gadu pēc kārtas cenu pieaugums bija viens no straujākajiem martā kopš 1998.gada. Cenas apģērbiem un apaviem mēneša laikā palielinājās par 10,2%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni palielināja par 0,6 procentpunktiem.

 

Palielinošā ietekme martā bija arī atpūtas un kultūras pakalpojumiem par 1,3%, kas kopējo cenu līmeni palielināja par 0,1 procentpunktu. Cenu kāpums vērojams arī pasažieru gaisa transporta pakalpojumiem un ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem – straujākais kāpums bija cietajam kurināmajam.

 

Lielākā pazeminošā ietekme martā bija pārtikas cenu kritumam par 0,4%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni samazināja par 0,1 procentpunktu. Lielākā ietekme bija cenu kritumam kafijai, svaigiem dārzeņiem un cukuram. Jāatzīmē, ka pasaules pārtikas cenas martā palielinājās par 1,1%, ko savukārt ietekmēja cenu kāpums visās galvenajās produktu grupās, izņemot cukuru un augu eļļas. Visstraujāk cenas pieauga piena produktiem un graudaugiem, ko noteica spēcīgs pasaules pieprasījums, kā arī produkcijas kritums lielākajās ražotājvalstīs, galvenokārt nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ.

 

Degvielai cenas Latvijā mēneša laikā samazinājās par 0,1%, kas kopējo cenu līmeni būtiski neietekmēja. Pēc krituma februārī, martā pasaules naftas cenas atkal palielinājās – mēneša laikā vidēji par 1%. Mēneša otrajā pusē tās pieauga līdz 70 USD par barelu, ko noteica dati par naftas produktu rezervju samazināšanos ASV.

 

2018.gada martā, salīdzinot ar iepriekšējā gada martu, patēriņa cenas pieauga par 2,2%. Gada vidējā inflācija bija 2,6 %.

 

Šogad vidējā gada inflācija būs līdzīga 2017.gadā vērotajai. To ietekmēs dažādi piedāvājuma puses faktori saistībā ar nodokļu palielināšanos, kā arī pieprasījuma puse, ko veicinās ekonomisko aktivitāšu pieaugums un atalgojuma kāpums. Vienlaikus inflācija joprojām lielā mērā būs atkarīga no pasaules naftas un pārtikas cenu svārstībām.

 

 

 

Ekonomikas ministrijas vērtējumu sagatavoja

Ieva Šnīdere

EM Analītiskā dienesta analītiķe