Jaunumi

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2018. gada martā, salīdzinot ar februāri, ražotāju cenas apstrādes rūpniecībā pieauga par 0,2%. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai tās saglabājās nemainīgas, bet eksportētajai produkcijai tās palielinājās par 0,3 procentiem.

 

 

Kopumā šā gada trīs mēnešos ražotāju cenas apstrādes rūpniecībā pieauga par 1,5%, kas ir straujākais kāpums šajā periodā kopš 2011. gada. Kopumā šā gada trīs mēnešos ražotāju cenas apstrādes rūpniecībā vietējā tirgū realizētai produkcijai pieauga par 1,7%, bet eksportētājai produkcijai – par 1,3 procentiem.

 

Šā gada trīs mēnešos nozaru griezumā ietekmīgākais ražotāju cenu pieaugums bija kokapstrādē – par 4,1%, transportlīdzekļu ražošanā – par 6,8% un gatavo metālizstrādājumu ražošanā – par 1,4%. Ražotāju cenu pieaugumu kokapstrādē noteica cenu kāpums gan vietējā tirgū realizētajai produkcijai, gan eksportētajai produkcijai, bet transportlīdzekļu un gatavo metālizstrādājumu ražošanas nozarēs to noteica cenu kāpums eksportētajai produkcijai.

 

Lielākā pazeminošā ietekme šā gada trīs mēnešos bija ražotāju cenu samazinājumam pārtikas produktu ražošanā – par 0,8%. Ražotāju cenu samazinājumu šajā nozarē noteica cenu kritums gan vietējā tirgū realizētajai produkcijai, gan eksportētajai produkcijai, bet straujāks tas bija tieši eksportētajai produkcijai.

 

Gada griezumā 2018. gada martā ražotāju cenas apstrādes rūpniecībā bija par 4% augstākas. Ražotāju cenas gan vietējā tirgū realizētai produkcijai, gan eksportētājai produkcijai martā bija attiecīgi par 5,6% un 3,1% augstākas nekā pirms gada, kas galvenokārt skaidrojams ar energoresursu un izejvielu cenu kāpumu.

 

Prognozējams, ka šogad apstrādes rūpniecības ražotāju cenas pieaugs līdzīgi kā 2017. gadā. Ražotāju cenu līmeni lielā mērā ietekmēs eksportētās produkcijas ražotāju cenu svārstības, ko pamatā nosaka pasaules izejvielu cenu dinamika. Jāatzīmē, ka 2017. gadā un 2018. gada sākumā pasaules enerģijas un izejvielu cenas uzrādīja pieaugumu. Vienlaikus vietējā tirgū realizētajai produkcijai ražotāju cenu kāpumu ietekmē izaugsmes tempu palielināšanās.

 

 

Ekonomikas ministrijas vērtējumu sagatavoja

Ieva Šnīdere

EM Analītikas dienesta analītiķe