Jaunumi

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2018.gada 1.ceturksnī apstrādes rūpniecības izlaides apjomi palielinājās par 2,4%. Martā pēc neizlīdzinātiem datiem tie bija par 3,7% mazāki nekā pirms gada, ko ietekmēja augstais bāzes līmenis un darba dienu skaits. Savukārt pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem produkcijas apjomi apstrādes rūpniecībā palielinājās par 1,5%.

 

 

Negatīvi apstrādes rūpniecības attīstību martā gada griezumā ietekmēja lielākās apstrādes rūpniecības apakšnozares – kokapstrāde (salīdzinot ar iepriekšējā gada martu, samazinājums par 5,2%), pārtikas produktu (-2,4%) un dzērienu (-17,8%) ražošana. Tāpat samazinājās ķīmiskās rūpniecības ražošanas apjomi.

 

Savukārt pozitīvs devums rūpniecības izaugsmē martā bija mašīnu un iekārtu (salīdzinot ar iepriekšējā gada martu, pieaugums par 23,9%), transportlīdzekļu (+17,5%) un elektrisko iekārtu (+13,9%) ražošanas nozarēs.

 

Martā nozares apgrozījums faktiskajās cenās pieauga par 2,4%. Vietējā tirgū realizētās produkcijas apjomi pieauga par 6,6%, savukārt eksportētajai produkcijai – par 0,5%.

 

Ekonomikas ministrija prognozē, ka turpmākajos gada mēnešos apstrādes rūpniecībā atgriezīsies izaugsme. Tās tempus noteiks gan uzņēmēju spēja palielināt konkurētspēju, gan pieprasījuma dinamika lielākajos eksporta tirgos – ES un NVS valstīs.

 

 

Ekonomikas ministrijas vērtējumu sagatavoja

Edmunds Gergelevičs

EM Analītikas dienesta analītiķis