Jaunumi

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2018.gada aprīlī, salīdzinot ar martu, patēriņa cenu līmenis pieauga par 0,2%. Precēm tas pieauga par 0,3%, bet pakalpojumiem saglabājās nemainīgs.

 

Šogad cenu pieaugums aprīlī bija lēnāks kā iepriekšējos gados, ko galvenokārt ietekmēja šim mēnesim neraksturīgs pārtikas cenu kritums. Pēdējos gados aprīlī patēriņa cenu līmenis palielinājās par 0,4-0,6 %.

 

 

Aprīlī, tāpat kā martā, patēriņa cenu dinamiku galvenokārt noteica sezonai raksturīgais cenu pieaugums apģērbiem un apaviem, kas pārsniedza sezonālo izmaiņu līmeni un bija straujākais aprīlī kopš 1998.gada. Cenas apģērbiem un apaviem mēneša laikā palielinājās par 8,5%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni palielināja par 0,5 procentpunktiem.

 

Paaugstinoša ietekme aprīlī bija arī ar mājokļa iekārtu saistītām precēm un pakalpojumiem par 1%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni palielināja par 0,05 procentpunktiem.

 

Lielākā pazeminošā ietekme aprīlī bija ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem par 0,9%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni samazināja par 0,1 procentpunktu. Cenas šajā grupā samazinājās rezerves daļām, degvielai un pasažieru aviopārvadājumiem. Degvielai cenas Latvijā mēneša laikā samazinājās par 0,5%. Savukārt pasaules naftas cenām aprīlī bija vērojams būtisks kāpums – mēneša laikā tās vidēji pieauga par 9%. Mēneša beigās tās sasniedza 75 USD par barelu, kas bija augstākais līmenis kopš 2014.gada decembra. To galvenokārt noteica ģeopolitiskā situācija, t.sk. bažas par konflikta eskalāciju pēc gaisa triecieniem Sīrijā, kā arī ziņas par galveno naftas eksportētājvalstu plāniem turpināt ierobežotu naftas ieguvi.

 

Pazeminoša ietekme martā bija arī pārtikas cenu kritumam par 0,4%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni samazināja par 0,1 procentpunktu. Pārtikai aprīlī tradicionāli ir sezonai raksturīgs cenu palielinājums. Cenu kritums pārtikai aprīlī iepriekš bija novērots vien 1999.gadā, 2002.gadā un krīzes laikā 2009.gadā. Aprīlī sezonai raksturīgo dārzeņu cenu pieaugumu šogad kompensēja cenu kritums piena produktiem, sviestam, olām un maizei. Pasaules pārtikas cenas aprīlī praktiski saglabājās nemainīgas. Cenas pieauga graudaugiem un piena produktiem, ko kompensēja straujš cenu kritums cukuram. Visstraujāk cenas pieauga piena produktiem stabila importa pieprasījuma dēļ, savukārt cukuram cenas samazinās jau kopš pagājušā gada decembra rekordlielo krājumu apjomu dēļ lielākajās ražotājvalstīs.

 

Akciju ietekmē cenas aprīli samazinājās arī alkoholiskajiem dzērieniem – par 1,2%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni samazināja par 0,1 procentpunktu.

 

2018.gada aprīlī, salīdzinot ar iepriekšējā gada aprīli, patēriņa cenas pieauga par 2%. Gada vidējā inflācija bija 2,5 %.

 

Šogad vidējā gada inflācija būs līdzīga 2017.gadā vērotajai. To ietekmēs dažādi piedāvājuma puses faktori saistībā ar nodokļu palielināšanos, kā arī pieprasījuma puse, ko veicinās ekonomisko aktivitāšu pieaugums un atalgojuma kāpums. Vienlaikus inflācija joprojām lielā mērā būs atkarīga no pasaules naftas un pārtikas cenu svārstībām.

 

 

 

Ekonomikas ministrijas vērtējumu sagatavoja

Ieva Šnīdere

EM Analītikas dienesta analītiķe