Jaunumi

Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens šā gada 16. un 17. maijā darba vizītē apmeklēs Somijas galvaspilsētu Helsinkus, lai ar augsta līmeņa amatpersonām un uzņēmējiem pārrunātu reģionālās un ekonomiskās sadarbības jautājumus, it īpaši jaunuzņēmumu, inovāciju, investīciju un enerģētikas jomā.

 

Trešdien, 16. maijā A. Ašeradens tiksies ar Somijas ekonomisko lietu ministru Miku Lintilā (Mika Lintilä) un Somijas vides, enerģētikas un mājokļu ministru Kimmo Tīlikainenu (Kimmo Tiilikainen). Tikšanās laikā amatpersonas plāno pārrunāt ar Baltijas reģionālā gāzes tirgus arhitektūru saistītus jautājumus, kā arī aktuālos reģionālās un ekonomiskās sadarbības jautājumus.

 

Šajā dienā ministrs un pavadošā Ekonomikas ministrijas un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras delegācija pieredzes apmaiņas nolūkos plāno tikties ar Somijas inovāciju un pētniecības institūciju pārstāvjiem no start-up kopienas Maria 01, pētniecības un inovāciju aģentūras Business Finland  un pētniecības un inovāciju centra VTT Technical Research Centre.

 

Tāpat ekonomikas ministra vizītes laikā plānota tikšanās ar Somijas biznesa kopienas pārstāvjiem, lai pārrunātu iespējas plašākai sadarbībai Latvijas un Somijas uzņēmēju starpā un investīciju piesaistīšanā.

 

Turpinot darba vizīti Somijā, ceturtdien, 17. maijā, ekonomikas ministrs A. Ašeradens plāno tikties ar Somijas Inovāciju Fonda Sitra vadītāju un Somijas Industriju konfederācijas pārstāvjiem, lai pārrunātu iespējas ciešākai abu valstu sadarbībai inovāciju un uzņēmējdarbības jomā.

 

Somija ir 9. lielākais Latvijas ārējās tirdzniecības partneris ar 1.034 miljardu EUR apgrozījumu, tomēr divpusējās tirdzniecības bilance ir negatīva. Latvijas eksports uz Somiju veido 340 milj. EUR, bet imports - 694 milj. EUR.

 

Pēdējos gados samazinās ārvalstu tiešās investīcijas no Somijas - 2017. gadā to apjoms sasniedza 326 milj. EUR, kas bija par 15,3% mazāks, salīdzinot ar 2016. gadu. Uz doto brīdi Latvijā ir 395 uzņēmumi ar Somijas pamatkapitālu.

 

 

Elita Rubesa - Voravko

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļa

Tālrunis 67013193

E-pasts: prese@em.gov.lv

Web: www.em.gov.lv

Twitter: @EM_gov_lv

Youtube: http://www.youtube.com/ekonomikasministrija

Facebook:http://www.facebook.com/atbalstsuznemejiem

Flickr: https://www.flickr.com/photos/ekonomikasministrija