Jaunumi

Ekonomikas ministrija (turpmāk – EM) atzinīgi novērtē kopīgi ar Finanšu ministriju (turpmāk – FM) izstrādāto konceptuālo ziņojumu par Padziļinātās sadarbības programmas (turpmāk – Programma) darbību un tās attīstības modeli, kas paredz vienkāršot esošās Programmas administrēšanu un uzraudzību.

 

Vienlaikus, līdz ar izmaiņu apstiprināšanu, turpmāk tiks paredzēta iespēja arī mazajiem un vidējiem komersantiem kļūt par Programmas dalībniekiem un tikt iekļautiem Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID) uzticamo uzņēmumu jeb tā sauktajā “baltajā sarakstā”.

 

“Īpaši jāizceļ ideja par programmas paplašināšanu, paredzot iespēju arī citām valsts pārvaldes iestādēm godprātīgiem uzņēmējiem piedāvāt papildus priekšrocības. Ieviešot piedāvāto risinājumu tiks sekmēta uzticama nodokļu maksātāja statusa popularizēšana, kas kalpos kā nodokļu nomaksas motivācijas rīks un mārketinga instruments biznesa attiecību stiprināšanā,” pauž Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Raimonds Aleksejenko.

 

Izstrādātā koncepcija paredz gan finansiālus, gan nefinansiālus atbalsta pasākumus. Paredzēts, ka Programmas dalībnieku skaits no esošajiem 75 pieaugs līdz 2000. Programma paredz tādas priekšrocības Programmas dalībniekiem kā ātrāku apkalpošanu, samazinātas administratīvās prasības, kā arī īpašu statusu, kas ļauj iespēju, piemēram, piedalīties VID konsultatīvajā padomē.

 

Tāpat koncepcija paredz reizi gadā Programmas dalībnieku automatizētu iekļaušanu Programmā, balstoties uz VID risku vadības sistēmas datiem.

 

Programmas mērķis ir veicināt ciešāku un efektīvāku sadarbību starp nodokļu maksātāju un nodokļu administrāciju, mazinot administratīvo slogu. Nodokļu maksātājs dalībai programmā var pieteikties elektroniski, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanās sistēmu.

 

Bez iepriekšminētajām priekšrocībām, Programmā iekļautajam nodokļu maksātājam (programmas dalībniekam) ir šādas priekšrocības:

pievienotās vērtības nodokļa atmaksa piecu darba dienu laikā pēc deklarācijas saņemšanas termiņa; individuāls VID konsultants; VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā pieejama informācija par nodokļu un informatīvajās deklarācijās norādīto datu neatbilstību VID rīcībā esošajai informācijai; atbilžu sniegšana uz iesniegumiem (izņemot uzziņas) 14 dienu laikā, u.c.

 

Vairāk par Programmu var uzzināt Finanšu ministrijas tīmekļa vietnē.

 

Detalizētāk ar Ministru kabineta 2018.gada 22.maija sēdē izskatīto konceptuālo ziņojumu “Par Padziļinātās sadarbības programmas darbību un tās attīstības modeli” var iepazīties Ministru kabineta tīmekļa vietnē.

 

 

 

 

Elita Rubesa - Voravko

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļa

Tālrunis 67013196

E-pasts: prese@em.gov.lv

Web: www.em.gov.lv

Twitter: @EM_gov_lv

Youtube: http://www.youtube.com/ekonomikasministrija

Facebook:http://www.facebook.com/atbalstsuznemejiem

Flickr: https://www.flickr.com/photos/ekonomikasministrija