Jaunumi

Šonedēļ, laikā no 5. līdz 7. jūnijam Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Ēriks Eglītis apmeklē Ķīnas Tautas Republikas galvaspilsētu Pekinu un Ķīnas lielāko ostas pilsētu Ningbo, lai tiktos ar Ķīnas Komercministrijas pārstāvjiem, piedalītos 16+1 ekonomikas ministru konferencē un apaļā galda diskusijās un citos divpusējās ekonomiskās sadarbības paplašināšanai nozīmīgos pasākumos.

 

Vizītes laikā Pekinā, 2018. gada 5. jūnijā EM valsts sekretārs Ē.Eglītis plāno pārrunāt Latvijas – Ķīnas divpusējās ekonomiskās sadarbības aktuālos jautājumus ar Ķīnas Nacionālās ārējās tirdzniecības un investīciju veicināšanas aģentūras (CCPIT) Pekinas apakšpadomes pārstāvjiem un Ķīnas Makroekonomiskās pētniecības akadēmijas pārstāvjiem. CCPIT pārziņā ir Ķīnas ārējās tirdzniecības, investīciju un ekonomiskās sadarbības veicināšanas jautājumi.

 

Turpinot vizīti, 6.jūnijā, Ķīnas lielākajā ostas pilsētā Ningbo, EM valsts sekretārs Ē.Eglītis piedalīsies trešajā Ķīnas – Centrālās un Austrumeiropas valstu ministru konferencē un ceturtajā Ķīnas – Centrālās un Austrumeiropas valstu pārstāvju sanāksmē, kas būs veltītas ekonomiskās, tirdzniecības un investīciju sadarbības veicināšanai.

 

Tāpat šajā dienā Ningbo sāksies Ķīnas – Centrālās un Austrumeiropas valstu jeb 16+1 investīciju un tirdzniecības izstāde un Latvijai šajā izstādē šogad ir piešķirts goda valsts statuss visa gada garumā. Šī statusa ietvaros norisināsies virkne pasākumu, kas iepazīstinās Ķīnas iedzīvotājus ar Latviju, t.sk., izstādes, kontakbiržas Latvijas uzņēmējiem ar Ķīnas partneriem u.c. aktivitātes. Latvijas uzņēmējiem šajā izstādē ir atvēlēts lielākais stends. Latviju izstādē pārstāvēs 13 uzņēmumi, tai skaitā  “Banga”, “Lāči”, “Stenders”, “Ilgezeem”, “Milzu!” u.c.

 

Latvijas goda valsts statusa ietvaros š.g. 6. jūnijā Ningbo notiks apaļā galda diskusija, kurā EM valsts sekretārs un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras pārstāvji iepazīstinās Ķīnas uzņēmējus un amatpersonas ar Latvijas investīciju vides aspektiem, kā arī pārrunās sadarbības paplašināšanas iespējas investīciju jomā.

 

Vizītes laikā Ē.Eglītis plāno tikties arī ar Ķīnas Komercministrijas ministra vietnieku Ren Hongbin, lai pārrunātu Latvijas un Ķīnas divpusējās sadarbības iespējas dažādos formātos, tai skaitā Latvijas – Ķīnas Apvienotās Komitejas, 16+1 sadarbības formāta un “Viena josta, viens ceļš” iniciatīvas ietvaros.

 

Tāpat EM valsts sekretārs plāno tikties ar Ningbo pilsētas mēru Qiu Dongyao, lai pārrunātu Latvijas un Ningbo sadarbības aktuālos jautājumus.

 

Sadarbība Ķīnas un Centrālās un Austrumeiropas valstu sadarbības formāta ietvaros paver plašākas iespējas ekonomiskā dialoga uzturēšanai. Latvijai aktīva sadarbība šī formāta ietvaros ir izveidojusies ar Ningbo. Latvijas uzņēmēji piedalās 16+1 Tirdzniecības un investīciju EXPO izstādē Ningbo kopš pašiem pirmsākumiem - 2015.gada.

 

Latvijas divpusējā ekonomiskā sadarbība ar Ķīnu pēdējo gadu laikā ir kļuvusi arvien aktīvāka. Abu valstu tirdzniecības apgrozījums 2017.gadā pieauga par 8,6%. Tāpat arī turpināja pieaugt tiešo ienākošo investīciju apjoms 2017.gadā. Sadarbība tūrisma nozarē ir bijusi ļoti aktīva, tā kopš 2011.gada Ķīnas tūristu skaits Latvijā ir desmitkāršojies. Turpmākai ekonomisko attiecību veicināšanai ar Ķīnu Latvija saredz iespējas tūrisma, tai skaitā tiešo lidojumu atklāšanu, dzīvības zinātņu, loģistikas, digitalizācijas un e-komercijas jomās.

 

Nopietns solis ceļā uz Latvijas un Ķīnas sadarbības sekmēšanu ir 2017.gada novembrī 16+1 valstu līderu Samita laikā parakstītais Latvijas Republikas Ekonomikas ministrijas un Wuhanas Nacionālās bioindustrijas bāzes sadarbības memorands par sadarbību dzīvības zinātņu un tehnoloģiju parka izveidošanu Latvijā.

 

Fotogalerija

 

 

 

 

 

 

Elita Rubesa - Voravko

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļa

Tālrunis 67013193

E-pasts: prese@em.gov.lv

Web: www.em.gov.lv

Twitter: @EM_gov_lv

Youtube: http://www.youtube.com/ekonomikasministrija

Facebook:http://www.facebook.com/atbalstsuznemejiem

Flickr: https://www.flickr.com/photos/ekonomikasministrija