Jaunumi

Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens 2018. gada 6. jūnijā tikās ar Vācijas vienas no rūpnieciski un ekonmiski attīstītākās federālās zemes - Bādenes - Virtembergas ekonomikas, nodarbinātības un mājokļu lietu ministri Dr. Nikolu Hofmaisteri - Krautu (Dr. Nicole Hoffmeister - Kraut), lai pārrunātu sadarbības jautājumus jaunuzņēmumu, rūpniecības digitalizācijas un darbaspēka attīstības jomā.

 

“Vācija ir viens no Latvijas nozīmīgākajiem stratēģiskajiem partneriem gan divpusējās, gan Eiropas Savienības, gan arī NATO un citu starptautisko sadarbības formātu ietvaros. Abas valstis vieno aktīvs dialogs visos līmeņos – regulāra vizīšu apmaiņa, dinamiskas ekonomiskās attiecības, tieša sadarbība ar federālajām zemēm,” tikšanās laikā atzina A.Ašeradens.

 

Atbildot uz Bādenes - Virtembergas federālās zemes amatpersonas interesi par jaunuzņēmumu attīstību Latvijā, ekonomikas ministrs A.Ašeradens informēja par Ekonomikas ministrijas prioritāro virzienu jaunuzņēmumu ekosistēmas attīstībā: “Latvija ir radījusi Eiropā unikālu regulējumu jaunuzņēmumu attīstībai un pēdējo divu gadu laikā pats kā ekonomikas ministrs esmu daudz ieguldījis dinamiskas jaunuzņēmumu ekosistēmas izveidē, lai nu jau varētu teikt, ka tā piesaista globālu uzmanību, tostarp arī starptautisku riska kapitālistu un akseleratoru, tai skaitā arī no Vācijas, interesi.”

 

Ministrs informēja, ka jaunuzņēmumu skaits Latvijā šobrīd jau ir pārsniedzis 320 un to kopējais investīciju apjoms veido vairāk nekā 210 milj. EUR. Vienlaikus šā gada februārī tika atklāta Latvijas pārstāvniecība Silīcija ielejā ASV, kas Latvijas jaunuzņēmumiem paver iespējas globālajā tirgū.

 

Sarunā A.Ašeradens uzsvēra, ka Latvija ir ieinteresēta stiprināt jaunuzņēmumu un universitāšu sadarbību gan ar Vāciju kopumā, gan ar Bādenes – Virtembergas federālo zemi. Tāpat Latvija ir ieinteresēta starptautisku akseleratoru integrācijā, kas paplašinātu Latvijas jaunuzņēmumu biznesa mērogu Eiropā un pasaulē.

 

Savukārt Bādenes – Virtembergas ministre informēja, ka redz sava reģiona tālāko attīstību inovāciju jomā tieši jaunuzņēmumu un korporāciju ciešākā sinerģijā, tādēļ viņu īpaši interesē Latvijas jaunuzņēmumu regulējums, kas ir unikāls Eiropā. Ministre uzaicināja Latvijas pārstāvjus uz Bādenes - Virtembergas federālās zemes valdības organizēto jaunuzņēmumu samitu, kas 2019.gada februārī notiks jau otro reizi.

 

Ministre tikšanās laikā informēja par duālās izglītības metodes attīstību Bādenes – Virtembergas reģionā, un aicināja Latviju uz pieredzes apmaiņu un plašāku sadarbību šajā jomā. A.Ašeradens, savukārt, minēja, ka būtu jāstiprina tieši arodskolu savstarpējā sadarbība. Puses vienojās veicināt dziļāku un ciešāku sadarbību starp izglītības, īpaši arodizglītības iestādēm.

 

Tāpat sarunas laikā A.Ašeradens uzsvēra digitalizācijas nozīmi rūpniecības jomā, kā arī bioekonomikas nozarēs, īpaši medicīnas un farmācijas jomā.

 

2017.gadā Vācija bija otrais lielākais Latvijas tirdzniecības partneris - kopējais preču un pakalpojumu  tirdzniecības apgrozījums veidoja 2 949 milj. EUR (par 10% vairāk salīdzinot ar 2016.gadu). 2017.gadā, salīdzinot ar 2016.gadu, par 13% pieauga Latvijas preču eksports un  par 8% pieauga Vācijas preču imports, kā arī par 10% pieauga Latvijas pakalpojumu eksports un par 9% pieauga Vācijas pakalpojumu imports.

 

Pēc investīcijām Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālā Vācija ierindojas 11. vietā ar kopējo investīciju apjomu 175,5 milj. EUR un 1197 aktīviem uzņēmumiem.

 

Bādenes – Virtembergas federālā zeme atrodas Vācijas dienvidrietumos un robežojas ar Franciju, Šveici, kā arī ar Bavāriju, Reinzemes – Pfalcas un Hessenes federālajām zemēm. Bādenes – Virtembergas galvaspilsēta ir Štutgarte. Gan pēc iedzīvotāju skaita, gan arī pēc ražošanas apjomiem Bādene – Virtemberga ieņem trešo vietu Vācijas federālo zemju starpā. Šīs federālās zemes ekonomikas būtiskākās nozares ir automobiļu un mašīnbūve, kā arī farmācija.

 

 

Fotogalerija

 

 

 

Elita Rubesa - Voravko

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļa

Tālrunis 67013193

E-pasts: prese@em.gov.lv

Web: www.em.gov.lv

Twitter: @EM_gov_lv

Youtube: http://www.youtube.com/ekonomikasministrija

Facebook:http://www.facebook.com/atbalstsuznemejiem

Flickr: https://www.flickr.com/photos/ekonomikasministrija