Jaunumi

Ikgadējā tikšanās ar Latvijas valdību Ārvalstu investoru padome (ĀIPL) uzsvērusi, ka Latvijai ir potenciāls attīstīt digitālu ekonomiku. Digitalizācija ir šodienas pasaules ekonomikas virzītājspēks, kas uzņēmumiem paver plašas izaugsmes un produktivitātes kāpināšanas iespējas. Arī Latvijā darbs pie dažādiem digitāliem risinājumiem gan valsts pārvaldē, gan uzņēmumos ir kļuvis par intensīvu ikdienu.

 

Mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kas nodarbina 79% darbaspēka un ir noteicošais mūsu ekonomikas attīstības faktors, nav pietiekamas pieejas e-pakalpojumiem, vai arī tie neizvēlas tos izmantot. Tāpēc pasaules labākās pieredzes izzināšanai Ekonomikas ministrija sadarbībā ar Vācijas- Baltijas Tirdzniecības kameru vienā no pasaulē lielākajām industriālo tehnoloģiju izstādēm -  Hannover Messe organizēja divpusējas tikšanās ar vadošajiem Vācijas IT un elektronikas risinājumu ražotājiem, kuri pastāvīgi attīsta un integrē automatizētas sistēmas dažādos risinājumos un, izmantojot jaunākās tehnoloģijas, strauji attīsta ražošanas, loģistikas un citus uzņēmējdarbības procesus.

 

Ekonomikas ministrijas pārstāvji tikās ar tādiem lieliem Vācijas tirgus spēlētājiem kā Bosch, SAP, Siemens, Phoenix Contact, Baumuller, Weidmuller un Huawei, kuri pauda interesi sadarboties ar Latvijas uzņēmējiem digitalizācijas attīstībā. Sarunu rezultātā Ekonomikas ministrija panāca vienošanos ar šiem uzņēmumiem par tālākās sadarbības attīstību, jau šogad veidojot atsevišķas darba grupas ar šo starptautisko uzņēmumu pārstāvjiem un Latvijas uzņēmumiem, kuri pārstāv viedās specializācijas jomas. Sākotnēji Ekonomikas ministrija apņēmusies apzināt Latvijas uzņēmumu vajadzības, tālāk kopā ar šīm Vācijas lielajām kompānijām tiks izstrādāti atbilstoši risinājumi uzņēmējdarbības attīstībai un produktivitātes veicināšanai. Vienlaikus aicinām uzņēmējus, kuriem ir idejas un priekšlikumi digitalizācijas plašākai attīstībai, iesniegt tos Ekonomikas ministrijā.

 

Plānots, ka jau 2019. gada pirmajā pusē Latvijas uzņēmumi saņems pasaules vadošo kompāniju ieteikumus un individuāli izstrādātus digitālus risinājumus tālākās izaugsmes nodrošināšanai un konkurētspējas kāpināšanai.

 

Viena no lielākajām industriālo tehnoloģiju izstādēm pasaulē - Hannover Messe, kuru šogad apmeklēja vidēji 200 000 vadošo mašīnbūves un metālapstrādes nozares uzņēmumu pārstāvji, Latvijas uzņēmumiem bija platforma, kurā gan iepazīt pasaules labāko pieredzi un smelties iedvesmu, gan prezentēt savas inovatīvākās tehnoloģijas rūpnieciskajā automatizācijā, IT un citās jomā.  Izstādē kopumā piedalījās vairāk kā 5 000 dalībnieki ar savu unikālo produkciju, kuri nedēļas garumā meklēja un atrada jaunus biznesa sadarbības modeļus. 

 

Kā zināms, šā gada 25. aprīlī Ekonomikas ministrija, Latvijas Darba devēju konfederācija, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera un sešas nozaru asociācijas parakstīja Memorandu par Latvijas rūpniecības attīstību ar mērķi tuvāko trīs gadu laikā transformēt rūpniecību uz augstāku pievienoto vērtību un sasniegt rūpniecības pieaugumu par 30%. Memorands, kas ir viens no Rūpniecības atbalsta programmas galvenajiem pasākumiem, ietver valsts apņemšanos īstenot vairāku pasākumu kopumu rūpniecības atbalstam un vietējās rūpniecības un ražošanas uzņēmumu konkurētspējas celšanai, tostarp darbaspēka pieejamības veicināšanai, inovācijas attīstībai un konkurētspējīgu energoresursu cenu nodrošināšanai. Savukārt rūpniecības sektora uzņēmēji apņemas tuvāko trīs gadu laikā veikt nozīmīgas investīcijas uzņēmumu produktivitātes kāpināšanā, pētniecībā un attīstībā (inovācijās), palielinot eksporta apjomus un nodrošinot kvalifikācijas paaugstināšanu nodarbinātajiem.

 

 

Evita Urpena

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Tālrunis 67013193

E-pasts Evita.Urpena@em.gov.lv; prese@em.gov.lv

Web www.em.gov.lv

Twitter @EM_gov_lv

Youtube http://www.youtube.com/ekonomikasministrija

Facebook http://www.facebook.com/atbalstsuznemejiem

Flickr https://www.flickr.com/photos/ekonomikasministrija