Jaunumi

2018. gada 23. jūlijā, tiekoties ar Azerbaidžānas ekonomikas ministra vietnieku Sahibu Mammadovu, Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens uzsvēra, ka Azerbaidžāna ir svarīgs Latvijas ekonomiskās sadarbības partneris, ar kuru Latvija ir ieinteresēta tupināt aktīvu dialogu.

 

Tikšanās laikā puses pārrunāja iespējas Latvijas un Azerbaidžānas ekonomiskās sadarbības paplašināšanai. Ekonomikas ministrs A.Ašeradens atzina, ka Latvijas uzņēmumi jau šobrīd darbojas Azerbaidžānas tirgū finanšu, konsultāciju un juridisko pakalpojumu, transporta un loģistikas, mašīnbūves, IT un telekomunikāciju, pārtikas ražošanas, projektēšanas, arhitektūras, dizaina, celtniecības, būvmateriālu, kokapstrādes, ķīmijas, farmācijas, tūrisma un izglītības jomās. Latvija ir ieinteresēta šo sadarbību paplašināt.

 

 

 

Azerbaidžānas ekonomikas ministra vietnieks tikšanās laikā minēja, ka Azerbaidžāna ir ieinteresēta attīstīt sadarbību ar Latviju pārtikas, farmācijas (medikamentu) un rūpniecības nozarēs, kā arī lauksaimniecības kopuzņēmumu izveidē.

 

“Latvijai un Azerbaidžānai ir svarīgi strādāt pie ekonomisko attiecību stiprināšanas, īpaši tirdzniecības apjomu palielināšanas. Tādēļ atzinīgi vērtējam Azerbaidžānas Tirdzniecības nama atvēršanu Rīgā, kas ļaus iepazīstināt Latvijas iedzīvotājus ar Azerbaidžānas ražoto produkciju,” sarunā atzina A.Ašeradens.

 

Azerbaidžānas Tirdzniecības nams tika atklāts šodien, 23. jūlijā, Rīgā un Latvija tika izvēlēta kā pirmā no Eiropas Savienības dalībvalstīm, kur ir tapis šāda veida projekts. Azerbaidžānas Tirdzniecības namā būs pieejama 18 Azerbaidžānas uzņēmumu produkcija, turklāt tas kalpos arī kā Azerbaidžānas tūrisma informācijas centrs.

 

 

 

Informācija par Latvijas un Azerbaidžānas sadarbību

 

Pēdējo gadu laikā Latvijas un Azerbaidžānas tirdzniecības apgrozījums uzrādīja ievērojamu kritumu, bet 2017. gadā ir uzrādījis pozitīvu tendenci –pieaugums par gandrīz 10%, salīdzinot ar 2016.gadu.

 

2017.gadā Azerbaidžāna bija Latvijas 54.lielākais preču un pakalpojumu eksporta partneris un 71.lielākais preču un pakalpojumu importa partneris. 2017.gadā Latvijas ārējās (preču un pakalpojumu) tirdzniecības apgrozījums ar Azerbaidžānu sastādīja 27 milj. EUR (salīdzinot ar 2016.gadu – palielinājies par 10%).

 

Eksports uz Azerbaidžānu veidoja 24 milj. EUR (salīdzinot ar 2016.gadu, palielinājies par 6%), savukārt imports – 3 milj. EUR (salīdzinot ar 2016.gadu, palielinājies par 48%). Latvijas preču eksports 2017. gadā bija 15 milj. EUR (salīdzinot ar 2016.gadu, palielinājies par 19%), savukārt imports – 1.2 milj. EUR (salīdzinot ar 2016.gadu, palielinājies par 3%). Savukārt Latvijas pakalpojumu eksports ar Azerbaidžānu sasniedza 9  milj. EUR (salīdzinot ar 2016.gadu, samazinājies par 10%), bet imports – 2  milj. EUR (salīdzinot ar 2016.gadu, palielinājies par 100%).

 

Latvija uz Azerbaidžānu, galvenokārt, eksportē pārtikas produktus, dzīvniekus un lopkopības produktus, ķīmiskos produktus, mašīnas, mehānismus, elektriskās iekārtas. Savukārt no Azerbaidžānas Latvija, galvenokārt, importē pārtikas produktus, plastmasas un gumijas produktus.

 

Uz šo brīdi Azerbaidžāna ar 967,98 tūkst. EUR investīcijām atrodas 57. vietā no valstīm, kas investējušas Latvijas uzņēmumu pamatkapitālā. Azerbaidžānas investori ieguldījuši 134 Latvijas uzņēmumos.

 

 

Fotogalerija no Ministru prezidenta biedra, ekonomikas ministra A.Ašeradena tikšanās ar Azerbaidžānas ekonomikas ministra vietnieku Sahibu Mammadovu.

 

Fotogalerija no Ekonomikas ministrijas parlamentārā sekretāra J.Upenieka dalības Azerbaidžānas Tirdzniecības nama atklāšanas svinīgā pasākuma.

 

Elita Rubesa-Voravko

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļa

Tālrunis 67013193

E-pasts prese@em.gov.lv

Web www.em.gov.lv

Twitter @EM_gov_lv

Youtube http://www.youtube.com/ekonomikasministrija

Facebook http://www.facebook.com/atbalstsuznemejiem

Flickr https://www.flickr.com/photos/ekonomikasministrija