Jaunumi

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem apstrādes rūpniecības izlaides apjomi augustā pēc neizlīdzinātiem un kalendāri izlīdzinātiem datiem bija par 3,9% lielāki nekā pirms gada. Kopumā gada astoņos mēnešos apstrādes rūpniecības ražošanas apjomi bija par 3,2% lielāki nekā pirms gada (pēc neizlīdzinātiem datiem).

attēls

Pozitīvu ieguldījumu izaugsmē augustā gada griezumā veidoja liela daļa apstrādes rūpniecības apakšnozaru. Ievērojamākais devums apjomu pieaugumā (pēc trīs mēnešu samazinājuma) bija lielākajai apstrādes rūpniecības apakšnozarei – kokapstrādei (+6,3%). Ievērojams devums rūpniecības izaugsmē bija arī elektrisko iekārtu ražošanai (+42,3%). Pieauga arī ķīmiskās rūpniecības (+19%), automobiļu un piekabju ražošanas (+21,4%) un gumijas un plastmasu ražošanas (+14,4%) apjomi.

 

Savukārt ražošanas apjomi augustā gada griezumā samazinājās otras lielākās apstrādes rūpniecības apakšnozarē – pārtikas rūpniecībā (-4,2%), kā arī nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošana (-5,8%).

 

Kopumā gada astoņos mēnešos apstrādes rūpniecības izaugsmi būtiski veicināja kokapstrādes, automobiļu un piekabju ražošanas, elektrisko iekārtu ražošanas, ķīmiskās rūpniecības un metālizstrādājumu ražošanas apjomu pieaugumi.

 

Augustā nozares apgrozījums faktiskajās cenās pieauga straujāk nekā izlaides apjomi – par 9%, kas liecina par pozitīvu ražotāju cenu dinamiku. Vietējā tirgū realizētās produkcijas apjomi pieauga par 7,5%, savukārt eksportētajai produkcijai tie auga vēl straujāk – par 9,8%.

 

Straujāk pieauga koksnes un tās izstrādājumu ražošanas cenas, savukārt mērenāk – pārtikas produktu un dzērienu ražošanas cenas.

 

Ekonomikas ministrija prognozē, ka arī turpmākajos gada mēnešos apstrādes rūpniecībā turpināsies stabila izaugsme. Tempus noteiks gan uzņēmēju spēja palielināt produktivitāti, gan pieprasījuma dinamika lielākajos eksporta tirgos – ES un NVS valstīs.

 

 

Ekonomikas ministrijas vērtējumu sagatavoja

Edmunds Gergelevičs

EM Analītiskā dienesta analītiķis