Jaunumi

Pirmā Latvijas digitālā foruma “Datos balstīta nācija” ietvaros 25. oktobrī paziņoti Latvijas valsts iestāžu E-indeksa uzvarētāji – augstākos rezultātus iestāžu kategorijā uzrādījis Lauku atbalsta dienests, savukārt ministriju starpā Ekonomikas ministrija. E-indeksa mērījums tiek veikts jau ceturto reizi, piesaistot neatkarīgus ekspertus, un šogad tajā piedalījās 92 valsts iestādes un ministrijas.

attēls

“E-indekss raksturo to, kā valsts un pašvaldību iestādes izmanto mūsdienu tehnoloģiju iespējas, lai sniegtu arvien pieejamākus un kvalitatīvākus pakalpojumus kā iedzīvotājiem, tā arī uzņēmējiem, lai pakalpojumi būtu atvērti sadarbībai. Turklāt e-indekss uzskatāmi parāda to, cik efektīvi tehnoloģijas tiek izmantotas, lai organizētu iestāžu iekšējo un starpiestāžu sadarbību. Latvijā arvien plašāk tiek novērtēti arī valsts digitālo iespēju ieguvumi, par ko liecina augstie rādītāji e-pakalpojumu nodrošināšanā – šogad Latvija ierindojusies trešajā vietā Eiropā tiešsaistes pakalpojumu nodrošināšanā uzņēmējiem un astotajā vietā Eiropas Savienībā valsts pakalpojumu elektroniskajā pieejamībā. Ir daudz inovatīvu iestāžu un risinājumu iedzīvotājiem, un Latvijas e-indekss izgaismo līderus, no kuriem ikviena institūcija var iedvesmoties un mācīties, kā gudri ieviest un izmantot modernās tehnoloģijas. Pozitīvās pieredzes konkurence un risinājumu, kā arī ideju apmaiņa, veicina pakalpojumu attīstību un pilnveidošanu,” uzsver Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards.

 

E-indeksa mērījumā labākie tika noskaidroti, neatkarīgiem ekspertiem analizējot vairākus faktorus – klientu apkalpošanu un atbalstu, atvērto datu pieejamību, pakalpojumu nodrošināšanu, saziņu ar sabiedrību un līdzdalību, kā arī iestādes iekšējos procesus un savstarpējo sadarbību.  Mērījums veikts, izmantojot gan iestāžu pašvērtējuma anketas, gan arī automātisko rādītāju datus (piemēram, tīmekļvietnes atbilstība WCAG vadlīnijām) un ekspertu novērtējumu.

 

Ministriju kategorijā – labākais rezultāts Ekonomikas ministrijai

 

Ekonomikas ministrija, pakāpjoties par vienu vietu kopš 2017. gada mērījuma, ierindojusies pirmajā vietā ministriju kategorijā (2015. un 2017. gadā – 2. vieta). Pēdējā gada laikā ministrija, atbilstoši klientu vajadzībām, uzlabojusi savu tīmekļvietni, kā arī tai izveidota veiksmīga mobilā versija, kas ērti lietojama arī cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Tas arī nodrošinājis ministrijas līdera pozīcijas E-indeksa dimensijā Saziņa ar sabiedrību un līdzdalība. Tā aktīvi komunicē arī sociālos tīklos – eksperimentā tika noskaidrots, ka atbildes uz jautājumiem Facebook tiek sniegtas stundas laikā.

 

Atzinību par ieguldījumu valsts pārvaldes digitālajā izaugsmē ministriju starpā saņēma arī pagājušā gada līdere Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, kas šogad ierindojās otrajā vietā. Labklājības ministrija saglabājusi trešo vietu ministriju kategorijā. Vēl labāko starpā ierindojās Tieslietu ministrija.

 

Valsts iestāžu kategorijā līderis – Lauku atbalsta dienests

 

Lauku atbalsta dienests (LAD), turpinot stabilu kāpumu E-indeksa mērījumā (2015. gada mērījumā – 7. vieta, 2017. gadā – 3. vieta), šogad ieguvis pirmo vietu iestāžu kategorijā. LAD labākie rādītāji uzrādīti klientu apkalpošanas jomā un iestādes iekšējo procesu un starpiestāžu saziņā. Iestādē elektronisko dokumentu īpatsvars ir 71%, turklāt pilnīgi visi platību maksājumu pietiekumi tiek saņemti elektroniski, kā rezultātā 13 reižu samazinājušās dažādas problēmas un kļūdas klientiem. Vairāk nekā 50% no platību maksājumu pieteikumiem arī tiek apstrādāti automātiski, būtiski paātrinot to izskatīšanu un samazinot iestādes resursus.

 

Starp valsts iestādēm augstu sniegumu 2018. gada mērījumā uzrāda arī “Ceļu satiksmes drošības direkcija”, kas pievērsusi lielu uzmanību tieši savas tīmekļvietnes ērtumam un pielāgošanai klientu vēlmēm, veicot lietojamības testus ar mērķauditorijas pārstāvjiem. Trešais augstākais rādītājs ir Centrālās statistikas pārvaldei, kas regulāri papildina Latvijas atvērto datu portālā pieejamos datus par Latvijas iedzīvotājiem. Kā arī šogad atklāta jauna, lietotājam ērtāka un intuitīvāka tīmekļvietne, kurā pieejami ne vien dati, bet tie arī jau pārvērsti dažādās, viegli uztveramās infografikās. Atzinību par ieguldījumu valsts pārvaldes digitālajā attīstībā saņēma arī Centrālā finanšu un līgumu aģentūra.

 

E-indekss – arī idejām inovācijām valsts pārvaldē

 

E-indekss arī apzina valsts iestāžu praksi inovatīvu un veiksmīgu digitālo iespēju realizēšanā, piemēram, Dabas aizsardzības pārvalde izveidojusi tiešsaistes datu publiskās ievades rīku dižkoku pieteikšanai LV100 dižošanās akcijas ietvaros. Savukārt Kultūras Informācijas sistēmu centrs uzsācis Mašīntulkošanas projekta īstenošanu – tulkošanas vietne Hugo.lv tiks pielāgota cilvēkiem ar redzes traucējumiem un cilvēkiem ar disleksiju, ieviešot latviešu valodas runas atpazīšanu un runas sintēzi. Klientu ērtībai Valsts mežu dienests ieviesis web aplikāciju, kas ļauj meža īpašniekiem strādāt tiešsaistes režīmā, savukārt Finanšu ministrija izstrādājusi 2018. gada valsts budžeta interaktīvās infografikas, nodrošinot sabiedrībai viegli pieejamu un uztveramu informāciju par valsts budžeta ieguldījumu. Ar detalizētu pētījumu un citiem digitālo iespēju izmantošanas veidiem valsts pārvaldē iespējams iepazīties te: https://www.eindekss.lv/lv/6-rezultati

 

Papildu informācija:

Vita Krieviņa

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija

Peldu iela 25, Rīga, LV 1494

Tālr.: 67026533

E-pasts: vita.krievina@varam.gov.lv

www.varam.gov.lv