Jaunumi

Oktobrī mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā turpināja pieaugt un bija par 3,4% lielāks nekā iepriekšējā gada oktobrī (neizlīdzināti dati salīdzināmajās cenās). Tas ir straujāks kāpums nekā divos iepriekšējos mēnešos, kad mazumtirdzniecības apgrozījums saruka. Pieaugumu galvenokārt ietekmēja nepārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījuma kāpums.

attēls

Oktobrī nepārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugums par 3,8% pārsniedza 2017. gada oktobra rādītāju. Oktobrī nepārtikas preču mazumtirdzniecība  nodrošināja lielāko daļu devuma kopējā tirdzniecībā. Līdzīgi kā iepriekšējā mēnesī, nepārtikas preču kategorijā visstraujāk pieauga dažādu  metālizstrādājumu, krāsu un stikla mazumtirdzniecība. Pieaugums bija vērojams arī  kosmētikas un tualetes piederumu mazumtirdzniecībā. Iedzīvotāji vairāk iegādājās arī mājsaimniecības piederumus un farmaceitiskos un medicīniskos piederumus. Straujš pieaugums bija vērojams arī mazumtirdzniecībai nespecializētajos veikalos, kur pārsvarā netirgo pārtikas produktus. Daudzās preču kategorijās bija vērojams mazumtirdzniecības apgrozījuma sarukums. Visstraujāk saruka apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu un sporta preču un spēļu tirdzniecības apjomi. Sarukums bija vērojams lietotu preču mazumtirdzniecība veikalos, kā arī stendos un tirgos. Tajā pašā laikā pieauga mazumtirdzniecība pa pastu vai Interneta veikalos, kā arī ārpus veikaliem, stendiem un tirgiem.

 

Pēc straujāka pieauguma gada sākumā, oktobrī degvielas mazumtirdzniecības apjomi bija gandrīz nemainīgi – pieaugums tikai par 0,5%, salīdzinājumā ar 2017. gada oktobri.

 

Pārtikas preču mazumtirdzniecības apjomi šogad stabili pieaug un šā gada oktobrī pieauguma temps bija par 4% lielāks nekā 2017. gada oktobrī. Līdzīgi kā iepriekš, kāpumu ietekmēja joprojām pieaugošā pārtikas, dzērienu mazumtirdzniecība specializētajos veikalos, tomēr, skatoties mēnešu dinamikā, šie pieauguma tempi sarūk.

 

Janvārī-oktobrī mazumtirdzniecības apgrozījums bija par 4,2% lielāks nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā. Gandrīz pusi no devuma kopējā tirdzniecībā nodrošināja nepārtikas preču mazumtirdzniecība.

Ekonomikas ministrija prognozē, ka, augot darba samaksai un patēriņam, sagaidāms, ka arī turpmāk gaidāms mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugums.

 

 

Ekonomikas ministrijas vērtējumu sagatavoja

Vita Skuja

EM Analītiskā dienesta vecākā eksperte