Jaunumi

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, oktobrī gada griezumā preču eksporta vērtība faktiskajās cenās Latvijā pieauga par 6,8%, savukārt imports – par 18,8%.

attēls

Oktobrī eksporta vērtības pieaugumā ievērojami lielākais devums bija koksnes un tās izstrādājumu eksportam. Būtiski pieauga arī elektroierīču un iekārtu, farmācijas produktu, mehānismu un ierīču un transportlīdzekļu eksporta vērtība.

 

2018. gada oktobrī preču eksporta vērtība uz ES valstīm pieauga nedaudz straujāk nekā kopējais eksports – par 8,7%. Būtiski eksports pieauga uz Lietuvu, Apvienoto Karalisti, Dāniju, Igauniju un Zviedriju. Līdzīgi oktobrī pieauga eksports uz NVS valstīm – par 8,6%, tai skaitā uz Krieviju – par 4,6%. Savukārt par 2,2% samazinājās eksports uz pārējām valstīm.

 

Straujo preču importa pieaugumu 2018. gada oktobrī lielākoties ietekmēja lidaparātu un mehānismu un ierīču imports. Būtiski pieauga arī naftas produktu un elektroierīču un iekārtu imports.

 

Kopumā 2018. gada desmit mēnešos eksports bija par 11,1% un imports par 14,6% lielāks nekā 2017. gada janvārī-oktobrī. Kopējā eksporta vērtības pieaugumā šajā laika posmā būtisks devums bija koksnes un tās izstrādājumu, kā arī mehānismu un ierīču eksportam. Pieauga arī dzelzs un tērauda eksporta apjomi. Janvārī-oktobrī eksports uz ES valstīm pieauga par 8,6%, uz NVS valstīm – par 7,9%, bet uz pārējām valstīm – par 6,9%.

 

Sagaidāms, ka, saglabājoties augošam ārējam pieprasījumam, Latvijā turpinās palielināties arī ienākumi no eksporta. Tomēr, lai noturētu stabilus eksporta pieauguma tempus nākotnē, ir svarīgi uzlabot konkurētspēju, apgūt jaunus eksporta tirgus, vienlaikus palielinot arī eksportējamo preču sortimentu.

 

 

Ekonomikas ministrijas vērtējumu sagatavoja

Edmunds Gergelevičs

EM Analītiskā dienesta analītiķis