Jaunumi

Eiropas Komisija pieņēmusi lēmumu par atbalsta piešķiršanu reģionam nozīmīgu enerģētikas infrastruktūras projektu ar būtisku pārrobežu ietekmi īstenošanai, tostarp piešķirts atbalsts 322 792 500 EUR apmērā Baltijas valstu elektroenerģijas sinhronizācijas projekta un 44 000 000 EUR Inčukalna pazemes gāzes krātuves darbības uzlabošanas projekta īstenošanai.

 

Eiropas Komisija norādīja, ka Baltijas valstu elektroenerģijas sinhronizācijas projekts ir izteikti komplicēts un steidzams elektroenerģijas sektora projekts. Vienlaikus tika uzsvērts, ka šis ir būtisks projekts ne tikai Baltijai, bet visai Eiropas Savienībai kopumā, jo tas nodrošinās Baltijas valstu integrāciju Eiropas Savienības enerģijas tīklos. Eiropas Komisija izteica gandarījumu par valstu iesaisti jautājuma ātrā risināšanā un norādīja, ka šis projekts veicinās solidaritāti un inovācijas, tāpēc tas tiek atbalstīts finansējuma saņemšanai.

 

Baltijas valstu sinhronizācijas projekta pirmās fāzes pasākumu kopējās izmaksas ir 430,39 milj. EUR, no kuriem 75% jeb 322 792 500 EUR tiks segti no CEF finansējuma, savukārt pārējās izmaksas būs jāsedz Baltijas valstu elektroenerģijas pārvades sistēmu operatoriem - Litgrid AB, AS Augstsprieguma tīkls un Elering AS.

 

Savukārt Inčukalna pazemes gāzes krātuves darbības uzlabošanas projektu, kura pieteicējs ir AS Conexus Baltic Grid, Eiropas Komisija atzina par labi izstrādātu un rūpīgi izvērtētu īpaši no pārrobežu ietekmes un ieguvumu viedokļa, pamatojot projekta īstenošanas sniegtos ieguvumus ne tikai Latvijai, bet visai Baltijai. Modernizācijas projekta īstenošanas rezultātā tiks nodrošināta pilnvērtīga sistēmas darbība, kad tiks pabeigti gāzes starpsavienojumi starp Poliju-Lietuvu (GIPL) un Somiju-Igauniju (Balticconnector). Šā projekta kopējās izmaksas plānotas 88 milj. EUR apmērā, no kurām 50% jeb 44 miljoni EUR tiks segti no CEF finansējuma, savukārt atlikusī daļa tiks segta no AS Conexus Baltic Grid puses

 

Kopumā Eiropas Komisija pieņēma lēmumus par atbalsta piešķiršanu reģionam būtisku enerģētikas infrastruktūras projektu īstenošanai teju 800 miljonu eiro apmērā, kas tiek īstenots caur Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta (Connecting Europe Facility (CEF)) finansiālo atbalstu. Atbalstam varēja pieteikties enerģētikas infrastruktūras projekti, kuri identificēti kā Kopīgo interešu projekti.

 

Šajā finansējuma uzsaukumā, kurš noritēja no 2018. gada 11. jūnija līdz 11. oktobrim, kopumā EK saņēma 22 pieteikumus, no kuriem par derīgiem tālākai vērtēšanai tika izvirzīti 20 projekti, savukārt 14 no tiem tika atbalstīti finansējuma saņemšanai, no kuriem 2 viedo tīklu sektorā, 2 CO2 transporta sektorā, 7 elektroenerģijas sektorā un 3 gāzes sektorā.

 

 

 

Evita Urpena

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Tālr: 67013193

E-pasts: Evita.Urpena@em.gov.lvprese@em.gov.lv

Web: www.em.gov.lv

Seko mums Twitter: @EM_gov_lv 

Youtube: http://www.youtube.com/ekonomikasministrija

Facebook: http://www.facebook.com/atbalstsuznemejiem

Flickr: https://www.flickr.com/photos/ekonomikasministrija