Jaunumi

Pērnā gada decembrī mazumtirdzniecības apgrozījums saglabājās līdzīgs, kāds tas bija 2017. gada decembrī un vien par 0,3% pārsniedza 2017.gada rādītāju (neizlīdzināti dati salīdzināmajās cenās). Pieaugumu galvenokārt ietekmēja nepārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījuma kāpums.

attēls

Kopumā 2018.gadā mazumtirdzniecības apgrozījums bija par 3,8% lielāks nekā iepriekšējā gadā. Gandrīz pusi no devuma kopējā tirdzniecībā nodrošināja nepārtikas preču mazumtirdzniecība. 2018.gadā mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga nedaudz lēnākos tempos nekā 2017.gadā.

2018.gada decembrī nepārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugums par 1,2% pārsniedza 2017. gada decembra rādītāju. Decembrī nepārtikas preču mazumtirdzniecība  nodrošināja lielāko daļu devuma kopējā tirdzniecībā. Nepārtikas preču kategorijā visstraujāk pieauga  informācijas un komunikācijas tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecība. Daudzās preču kategorijās bija vērojams mazumtirdzniecības apgrozījuma sarukums. Līdzīgi kā iepriekš, visstraujāk saruka sporta preču un spēļu tirdzniecības apjomi, kā arī tekstilizstrādājumu, paklāju, grīdsegu, tapešu, mēbeļu, apgaismes ierīču un cita veida mājsaimniecības piederumu mazumtirdzniecība. Mazumtirdzniecības sarukums bija vērojams arī stendos un tirgos. Tajā pašā laikā straujš pieaugums bija vērojams mazumtirdzniecībai nespecializētajos veikalos, kur pārsvarā netirgo pārtikas produktus. Pieauga mazumtirdzniecība arī ārpus veikaliem, stendiem un tirgiem. Kopumā nepārtikas preču mazumtirdzniecība 2018.gadā bija par 3,7% lielāka nekā 2017.gadā.

Pēc straujāka pieauguma 2018.gada gada sākumā, decembrī degvielas mazumtirdzniecības apjomi saruka un sasniedza zemāko rādītāju 2018.gadā – sarukums par 5,7%, salīdzinājumā ar 2017.gada decembri. Kopumā 2018.gadā degvielas mazumtirdzniecības apjomi par 2,8% pārsniedza 2017.gada rādītāju.

Pārtikas preču mazumtirdzniecības apjomi 2018.gadā stabili pieauga, tomēr uz gada beigām pieauguma temps saruka un  decembrī bija vien par 1,7% lielāks nekā 2017.gada decembrī. Decembrī saruka arī līdz šim strauji augošā pārtikas, dzērienu mazumtirdzniecība specializētajos veikalos. Kopumā 2018.gadā pārtikas preču mazumtirdzniecība bija par 4,4% lielāka nekā 2017.gadā.

Privātā patēriņa kāpums arī turpmāk uzturēs mazumtirdzniecības nozares pieaugumu. 2019.gadā pieauguma tempi nozarē varētu būt līdzīgi 2018.gada rādītājiem.

 

Ekonomikas ministrijas vērtējumu sagatavoja

Vita Skuja

EM Analītiskā dienesta vecākā eksperte