Jaunumi

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, februārī gada griezumā preču eksporta vērtība faktiskajās cenās pieauga par 1%, savukārt imports nedaudz samazinājās – par 1,7 procentiem.

attēls

Februārī eksporta vērtību pozitīvi ietekmēja būtisks koksnes un tās izstrādājumu eksporta pieaugums. Salīdzinoši strauji pieauga arī dzērienu, mēbeļu, dzelzs un tērauda izstrādājumu eksports. Savukārt eksporta vērtības samazinājums bija vērojams mehānismu un ierīču, kā arī graudaugu kultūru eksporta grupās.

 

2019. gada februārī preču eksporta vērtība uz ES valstīm pieauga par 6,9%. Būtiski eksports pieauga uz Igauniju, Vāciju, Lietuvu un Apvienoto Karalisti, bet samazinājās uz Spāniju un Itāliju.

 

Februārī samazinājās eksports uz NVS valstīm – par 4,8% (tai skaitā uz Krieviju – par 2,1%). Saruka eksports arī uz Turkmenistānu un Uzbekistānu. Vienlaikus februārī ievērojami samazinājās eksports uz pārējām valstīm – par 20,9%. Būtiski saruka eksports uz ASV, kā arī uz Turciju un Ēģipti (graudaugu kultūras).

 

Preču importu februārī pozitīvi ietekmēja pārtikas rūpniecības ražojumu, kā arī koksnes un tās izstrādājumu importa vērtības pieaugums. Savukārt negatīvi – satiksmes līdzekļu un mehānismu, ierīču un elektroiekārtu imports.

 

Kopumā gada divos mēnešos eksports bija par 0,2% lielāks nekā pirms gada, bet imports – par 0,7% mazāks nekā 2018. gada janvārī-februārī.

 

Sagaidāms, ka šogad kopumā eksports pieaugs mēreni, jo izaugsmes tempi galvenajās tirdzniecības partnervalstīs 2019.gadā prognozējami nedaudz lēnāki nekā pirms gada.

 

 

Ekonomikas ministrijas vērtējumu sagatavoja

Edmunds Gergelevičs

EM Analītikas dienesta analītiķis