Jaunumi

Aprīlī mazumtirdzniecības apgrozījums turpināja pieaugt un pārsniedza 2018.gada aprīļa rādītāju par 6,7% (neizlīdzināti dati salīdzināmajās cenās). Tas bija augstākais rādītājs kopš 2018.gada maija. Līdzīgi kā iepriekš, pieaugumu galvenokārt ietekmēja nepārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījuma kāpums.

attēls

2019.gada aprīlī nepārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga gandrīz visās preču kategorijās un par 7,4% pārsniedza 2018. gada aprīļa rādītāju. Aprīlī nepārtikas preču mazumtirdzniecība nodrošināja lielāko daļu devuma kopējā tirdzniecībā (60%). Nepārtikas preču kategorijā visstraujāk pieauga ar būvniecību saistītu preču mazumtirdzniecības apjomi, proti, metālizstrādājumu, krāsu un stikla mazumtirdzniecība. Pieauga arī mājsaimniecības elektropreču mazumtirdzniecība, kā arī mājsaimniecības piederumu mazumtirdzniecība. Straujāks pieaugums bija arī sporta preču un spēļu tirdzniecībā.

 

Sadalījumā pa tirdzniecības vietām, joprojām visstraujākais mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugums bija vērojams nespecializētajos veikalos, kur pārsvarā netirgo pārtikas produktus. Strauji pieauga arī mazumtirdzniecība pa pastu vai Interneta veikalos. Pieauga arī mazumtirdzniecība stendos un tirgos.

 

Pēc degvielas mazumtirdzniecības apjomu sarukuma pagājušā gada beigās, kopš šī gada marta degvielas mazumtirdzniecības apgrozījuma apjomi pieaug un aprīlī tie par 5,4% pārsniedza 2018.gada aprīļa rādītāju.

 

Šī gada aprīlī pārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 6,3%, salīdzinājumā ar 2018.gada aprīlī, kas ir šā gada augstākais rādītājs.

 

Kopumā šogad četros mēnešos mazumtirdzniecības apgrozījums ir par 4,6% lielāks nekā 2018.gada janvārī-aprīlī. Turpinot uzlaboties situācijai darba tirgū un pieaugot darba algām, pieaug arī privātais patēriņš. Paredzams, ka arī turpmākajos mēnešos mazumtirdzniecības rādītāji pieaugs.  

 

 

Ekonomikas ministrijas vērtējumu sagatavoja

Vita Skuja

EM Analītikas dienesta vecākā eksperte