Jaunumi

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem apstrādes rūpniecības izlaides apjomi 2019.gada jūnijā pēc neizlīdzinātiem datiem bija par 4,5% mazāki nekā pirms gada. Savukārt, pēc kalendāri izlīdzinātajiem datiem apstrādes rūpniecībā gada griezumā bija izaugsme par 0,8%. Pusgadā kopumā apstrādes rūpniecības ražošanas apjomi bija par 2,4% lielāki nekā pirms gada (pēc neizlīdzinātiem datiem).

attēls

Lielāko pozitīvo ieguldījumu apstrādes rūpniecības izaugsmē jūnijā gada griezumā veidoja gatavo metālizstrādājumu ražošana (pieaugums par 12,4%) un elektrisko iekārtu ražošana (+17,1%) Abās nozares šogad vērojama strauja izaugsme. Jūnijā pieauga arī papīra izstrādājumu ražošanas, dzērienu ražošanas un iekārtu un ierīču remonta apakšnozaru apjomi.

 

Savukārt šī gada jūnijā samazinājās abu lielāko apstrādes rūpniecības apakšnozaru apjomi – kokapstrādē (samazinājums par 4,8%) un pārtikas rūpniecībā (-4%). Saruka arī ķīmiskās rūpniecības un nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanas apjomi. Pēc straujas izaugsmes februārī-maijā, jūnijā piebremzējās datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošana.

 

2019.gada jūnijā apstrādes rūpniecības apgrozījums faktiskajās cenās samazinājās par 3,8%. Vietējā tirgū realizētās produkcijas apjomi samazinājās par 9,2%, bet eksportētās produkcijas apjomi – par 5,5 %.

 

Apstrādes rūpniecības izaugsmi ierobežo situācijas nenoteiktība ārējos tirgos, tās attīstība ir cieši saistīta ar eksporta iespējām. Paredzams ka gadā kopumā izaugsme apstrādes rūpniecībā būs līdzīga kā gadu iepriekš.

 

 

 

Ekonomikas ministrijas vērtējumu sagatavoja

Edmunds Gergelevičs

EM Analītikas dienesta analītiķis