Jaunumi

Šā gada 7. augustā notika Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) vadības un Izglītības un zinātnes ministrijas, Ekonomikas ministrijas, Satiksmes ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Aizsardzības ministrijas un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras pārstāvju tikšanās.

attēls

Tikšanās laikā EKA sniedza pārskatu par līdzšinējo EKA un Latvijas sadarbību starp EKA un Latviju 2013.gada 15.martā noslēgtā Eiropas Sadarbības valsts līguma (PECS) ietvaros. Līgums paredz atbalstīt gan Latvijas uzņēmumus, gan pētniecības organizācijas ar kosmosa nozari saistītu tehnoloģiju un pielietojumu attīstīšanā.

 

Kopumā EKA direktors industrijas un iepirkumu politikas jautājumos Ēriks Morels de Vestgavers (Eric Morel De Westgawer) atzinīgi vērtēja Latvijas līdzšinējo sniegumu EKA sadarbības valsts statusā, vienlaikus aicinot Latviju domāt par turpmāko sadarbību ar EKA.

 

Ekonomikas ministrijas sanāksmes laikā pauda atbalstu Latvijas tālākai integrācijai EKA, kā nākamo soli un optimālāko risinājumu saredzot Latvijas kļūšanu par EKA Asociēto dalībvalsti, kas pavērtu plašākas iespējas Latvijas organizācijām iesaistīties un sadarboties ar Eiropas kosmosa industrijas lielākajiem uzņēmumiem, t.sk. piedalīties EKA tehnoloģiju projektu konkursos un iepirkumos. Aicinājumu turpināt sadarbību ar EKA pauduši gan Latvijas, gan ārvalstu uzņēmēji.

 

Vienlaikus Latvijas pārstāvji uzsvēra, ka lēmums par tālāko sadarbības formu ar EKA tiks pieņemts Ministru kabinetā, balstoties uz Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavoto ziņojumu.

 

Laikā kopš 2013.gada, kad Latvija kļuva par EKA sadarbības valsti, piecos EKA programmu konkursos Latvijas valsts ir investējusi 5 072 304 eiro, kopā ar EKA atlasot un finansējot 39 ar Latvijas kosmosa industriju saistītus projektus.

 

Šobrīd Latvijas uzņēmumiem un pētniecības organizācijām ir atvērts sestais EKA kosmosa tehnoloģiju konkurss. Informācija par konkursu pieejama šeit.

 

 

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļa

67013193

prese@em.gov.lv