Jaunumi

Šā gada 26. novembra sēdē Ministru kabinets (MK) apstiprināja grozījumus Jaunuzņēmumu atbalsta programmu pieteikšanas un administrēšanas kārtībā, uzlabojot to saskaņā ar aktuālo tirgus situāciju.

 

Lai sekmētu strauji augošu tehnoloģiju uzņēmumu jeb jaunuzņēmumu nozares attīstību Latvijā un investīciju ieplūšanu jaunuzņēmumos, no MK noteikumiem tiek svītrota prasība riska kapitāla investoram kvalificēties dalībai kādā no Eiropas Savienības vai Eiropas ekonomiskās zonas valsts atbalsta programmām riska kapitāla jomā. Minētā prasība par dalību kādā no ES vai EEZ valsts atbalsta programmām riska kapitāla jomā šobrīd nav piemērojama, jo nedz Latvijā, nedz kaimiņvalstīs šādas programmas vairs nepastāv. Vienlaikus, vērtējot investoru un viņa atbilstību Jaunuzņēmuma likumam, ir būtiski gūt pārliecību, ka investora ieguldījumu avots ir drošs un caurskatāms.

 

Tāpat Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai (LIAA), kas administrē Jaunuzņēmumu atbalsta programmu, turpmāk vairs nevajadzēs uzraudzīt investoru atbilstību kvalifikācijas nosacījumiem, ja tie jau būs pārbaudīti un ar Jaunuzņēmumu vērtēšanas komisijas lēmumu iekļauti kvalificēto riska kapitāla investoru sarakstā. Līdz šim LIAA bija papildus jāuzrauga kvalificētais riska kapitāla investors (kas nesaņem nekāda veida atbalstu) visā jaunuzņēmuma atbalsta saņemšanas periodā, arī pēc tā pirmreizējās izvērtēšanas un iekļaušanas kvalificētā riska kapitāla investora sarakstā.

 

Tāpat noteikumos ir precizēti atsevišķi ar valsts atbalstu saistītie jautājumi, kas attiecas uz valsts atbalsta piešķiršanas uzskaiti un kontroli.

 

Vairāk ar grozījumiem Ministru kabineta 2017.gada 7.februāra noteikumos Nr.74 "Jaunuzņēmumu atbalsta programmu pieteikšanas un administrēšanas kārtība" var iepazīties Ministru kabineta tīmekļa vietnē.

 

Vienlaikus, šobrīd Ekonomikas ministrija strādā pie grozījumiem Jaunuzņēmumu likumā, ar kuriem paredzēts atvieglot kvalifikācijas prasības jaunuzņēmumiem, lai uz atbalstu varētu pretendēt plašāks jaunuzņēmumu loks. Plānots, ka minētos grozījumus likumā ministrija iesniegs izskatīšanai Ministru kabinetā līdz šī gada beigām.

 

Aicinām visus jaunuzņēmumus, to pārstāvjus un investorus, kas veic agrīnās stadijas ieguldījumus jaunuzņēmumos, pieteikties Jaunuzņēmumu darbības atbalsta programmai vai vērsties Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā, lai saņemtu konsultācijas par atbalsta iespējām!

 

Plašāka informācija par Jaunuzņēmumu atbalsta programmu pieejama Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras mājas lapā. Atbalstu programmas ietvaros veido Eiropas Reģionālā attīstības fonda finansējums un valsts budžeta līdzekļi.

 

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļa

prese@em.gov.lv

T.: 67013193