Jaunumi

Lai pārrunātu esošo situāciju Latvijas tirgū, kā arī kontrolējošo institūciju jau līdz šim paveikto un plānotos prevencijas pasākumus saistībā ar jaunā koronavīrusa izraisītās slimības COVID-19 izplatīšanos pasaulē, ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro šodien, 5. martā sasauca sanāksmi, uz to aicinot gan iesaistīto ministriju  un kontrolējošo iestāžu pārstāvjus, gan Latvijas lielākos tirgotājus un uzņēmēju organizāciju pārstāvjus.

 

Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro: “Šodienas sanāksmē guvu pārliecību, ka situācija tiek kontrolēta un pagaidām nav nepieciešams veikt kādus ārkārtas pasākumus Latvijas iekšējā tirgū. Kontrolējošās institūcijas seko situācijas attīstībai pasaulē un veic regulāru tirgus uzraudzību. Savukārt tirgotāji pauda apņēmību nodrošināt pirmās nepieciešamības preču un pakalpojumu pieejamību, un informēja, ka jau uzsākuši sarunas ar Latvijas ražotājiem par atsevišķu pirmās nepieciešamības preču ražošanu Latvijā”.

attēls

Sanāksmes laikā gan mazo tirgotāju, gan lielo tirgotāju pārstāvji apliecināja, ka pirmās nepieciešamības preču piegādes notiek regulāri un nav pamata satraukumam, ka ilgstoši tirgū sāks trūkt atsevišķas preces. Ņemot vērā, ka visā pasaulē šobrīd tiek novērots pastiprināts pieprasījums pēc atsevišķām precēm, piemēram, dezinfekcijas līdzekļiem un sejas maskām, ir iespējama situācija, ka īslaicīgi mazumtirdzniecības vietās trūkst šo preču vai to cena saprātīgās robežās pieaugusi. Lai nodrošinātu preču pieejamību par ekonomiski pamatotām cenām, tirgotāji jau sākuši sarunas ar Latvijas ražotājiem, kas operatīvi spētu uzsākt attiecīgo preču ražošanu Latvijā. Tāpat tirgotāju pārstāvji informēja, ka mazumtirdzniecības vietās tiek īstenoti papildu dezinfekcijas pasākumi, lai pēc iespējas novērstu dažādu vīrusu un baktēriju izplatīšanos.

attēls

“Aicinu visus komersantus un nozaru organizācijas sekot līdzi situācijai, nodrošināt  pirmās nepieciešamības preču un pakalpojumu pieejamības nepārtrauktību un ļaunprātīgi neizmantot situāciju, nepamatoti paaugstinot preču un pakalpojumu cenas patērētajiem. Vienlaikus aicinu sabiedrību informēt Patērētāju tiesību un aizsardzības centru par negodprātīgu, aizdomīgu vai maldinošu komercpraksi,” turpina ministrs.

 

Sanāksmes laikā ministriju pārstāvji apliecināja, ka ir apzinātas pirmās nepieciešamības preces un pakalpojumi, kuriem uzraudzības institūcijas jau veic vai tuvākajā laikā uzsāks veikt pieejamības un cenu monitoringu. Zāļu valsts aģentūra jau šobrīd veic visu zāļu pieejamības un cenu izmaiņu monitoringu, savukārt Patērētāju tiesību aizsardzības centrs uzsāks populārāko pārtikas un nepārtikas preču pieejamības un cenu monitoringu.

 

Kā zināms, ņemot vērā situāciju pasaulē un Eiropā saistībā ar jaunā koronavīrusa izraisītās slimības COVID-19 izplatīšanos, Krīzes vadības padome š.g. 2. marta sēdē uzdeva Ekonomikas ministrijai, Veselības ministrijai un Zemkopības ministrijai, ņemot vērā koronvīrusa skarto valstu pieredzi, aicināt komersantus (tirgotājus) sekot līdzi situācijai un nodrošināt pirmās nepieciešamības preču un pakalpojumu pieejamības nepārtrauktību, kā arī neizmantot ļaunprātīgi situāciju un nepamatoti necelt cenas pirmās nepieciešamības precēm un pakalpojumiem. Tāpat tika uzdots uzraugošajām institūcijām veikt pirmās nepieciešamības preču un pakalpojumu pieejamības un cenu monitoringu, nepieciešamības gadījumā vērsties pret negodprātīgajiem komersantiem atbilstoši jomu regulējošajiem normatīvajiem aktiem.

 

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļa

prese@em.gov.lv

67013193