Jaunumi

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem apstrādes rūpniecības izlaides apjomi 2020. gada februārī pēc neizlīdzinātiem datiem bija par 0,4% lielāki nekā pirms gada. Savukārt pēc kalendāri izlīdzinātajiem datiem apstrādes rūpniecības produkcijas apjomi gada griezumā samazinājās par 0,9%. Kopumā gada divos mēnešos apstrādes rūpniecības produkcijas apjomi bija par 1,6% mazāki nekā pirms gada (pēc neizlīdzinātiem datiem).

attēls

Lielāko pozitīvo ieguldījumu apstrādes rūpniecībā februārī gada griezumā, pēc neizlīdzinātiem datiem, veidoja pārtikas produktu ražošana (pieaugums par 2,5%). Tāpat februārī gada griezumā pieauga datoru, elektronisko un optisko iekārtu (+7,9%), gatavo metālizstrādājumu (+3,7%), gumijas un plastmasu izstrādājumu (+12,3%) un papīra izstrādājumu (+18,2%) ražošanas apjomi.

 

Savukārt negatīvi apstrādes rūpniecības attīstību februārī ietekmēja automobiļu un piekabju, mašīnu un iekārtu, kā arī ķīmisko produktu ražošanas apjomi.

 

Februārī apstrādes rūpniecības apgrozījums faktiskajās cenās pieauga par 3,7%. Mērenāk pieauga vietējā tirgū realizētās produkcijas apjomi, savukārt straujāk – eksportā realizētās produkcijas apjomi, attiecīgi par 0,3% un 5,3 procentiem.

 

Apstrādes rūpniecības attīstība, līdzīgi kā kopējās ekonomikas perspektīvas, šobrīd ir ļoti neskaidra. Koronavīrusa epidēmija būtiski ietekmē ekonomiku visā pasaulē, t.sk. Latvijā, bet ietekmes amplitūda joprojām ir neskaidra.

 

 

Ekonomikas ministrijas vērtējumu sagatavoja
Edmunds Gergelevičs
EM Analītikas dienesta analītiķis