V.Valainis un Ukrainas vēstnieks

On 6 March, the Minister of Economics Viktors Valainis met with the Ambassador of Ukraine to Latvia Anatol Kucevols to discuss issues related to Latvia's assistance to Ukraine's reconstruction this year, as well as the upcoming visit of the Prime Minister of Ukraine Denis Shmihalis to Latvia in early April and the upcoming visit of the Latvian Minister of Economy to Ukraine in late May.

The two sides agreed that the Ukrainian government, in cooperation with the Chernihiv Oblast administration, would prepare within a month a list of goods that would best meet the reconstruction needs of the Chernihiv Oblast. Preliminarily, this could include boilers as well as furniture for specific educational institutions in Chernihiv oblast. As you know, Latvia is providing special support to Chernihiv in the reconstruction process in Ukraine, with a total of EUR 15 million over the next three years. The €6 million assistance (€2 million annually) is being organised by the Ministry of Economy with the support of Latvian businesses.

Ekonomikas ministrs ar Ukrainas vēstnieku pārrunāja arī aktuālos abu valstu ekonomiskās sadarbības jautājumus, tostarp gaidāmās ekonomikas ministra vizītes Ukrainā kontekstā. V. Valainis uzsvēra, ka par svarīgu izdevumu uzskata palīdzēt Latvijas uzņēmumiem, kas tradicionāli ir iepirkuši specifiskas Latvijā nepieejamas izejvielas un ražošanā nepieciešamus produktus Krievijā, pārorientēties uz attiecīgas produkcijas iepirkšanu Ukrainā, ja arī tur tā tiek ražota.

Es domāju, ka mums ir jādod skaidrs vēstījums, ka mēs visiem spēkiem atbalstīsim biznesu, kas meklē iespējas pārorientēt savu izejvielu importu no Krievijas un Baltkrievijas uz Ukrainu. Man jau ir zināmi konkrēti uzņēmumi, kas tajā ir ieinteresēti, un mēs plānojam manas vizītes ietvaros organizēt arī viņu viesošanos Ukrainā un tikšanos ar iespējamajiem sadarbības partneriem”, uzsvēra V. Valainis.