Šobrīd strādājam pie risinājumiem, lai Baltkrievijas uzņēmumi, kuri šādu lēmumu ir pieņēmuši, varētu pārcelt savu darbību uz Latviju iespējami ātri”, norāda ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs. Ir izveidota īpaša komanda, kur Ekonomikas ministrija un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA), sadarbībā ar citām iesaistītajām iestādēm, paātrinātā kārtībā izskata pieteikumus no Baltkrievijas uzņēmējiem, un piedāvā iespējamos risinājumus. Aktuālie jautājumi ir saistīti  ar  termiņuzturēšanās atļaujas izsniegšanu augsti kvalificētiem speciālistiem un viņu ģimenes locekļiem, jaunuzņēmuma vīzu, bankas kontu atvēršanu un citi.

 

Uz šo brīdi jau 12 Baltkrievijas uzņēmumi ir pieņēmuši pozitīvu lēmumu par savas darbības pārcelšanu uz Latviju. Uzņēmumi pārstāv informācijas un komunikāciju tehnoloģiju nozari un citus tehnoloģiju virzienus, piemēram, zaļo enerģiju. Atsevišķi uzņēmumi kvalificējas jaunuzņēmumu (start-up) statusam atbilstoši Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likuma izpratnei. Šie uzņēmumi uz Latviju plāno pārcelt ap 470 darbiniekus, galvenokārt uzņēmumu vadības pārstāvjus un galvenos speciālistus.

 

“Esam pārliecinājuši jau 12 uzņēmumus no Baltkrievijas pārcelt savu darbību uz Latviju. Apzināmies, ka šiem uzņēmējiem šobrīd varētu būt problemātiski saņemt nepieciešamās izziņas no Baltkrievijas  valsts varas iestādēm, tāpēc ar katru uzņēmumu strādājam individuāli, uzklausām vajadzības, un sadarbībā ar Ārlietu un Iekšlietu ministrijām operatīvi risinām jautājumus un strādājam pie risinājumiem, kas saistīti ar nepieciešamo dokumentu sakārtošanu,” norāda ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs uzsverot, ka paralēli tiek strādāts arī ar Latvijas finanšu institūcijām, lai atrastu kompromisu un izveidotu “zaļo koridoru” ārvalstu uzņēmumu ienākšanai Latvijā.

 

Kopš ir mainījusies politiskā situācija Baltkrievijā, LIAA mobilizēja resursus, uzrunājot Baltkrievijas uzņēmumus par iespējām pārcelt savu darbību uz Latviju.  Līdz šim padziļinātas konsultācijas sniegtas 116 Baltkrievijas uzņēmumiem un privātpersonām. Pašlaik šie uzņēmumi Baltkrievijā nodarbina vairāk nekā 4000 cilvēkus. No potenciālajiem 116 investoriem 30 uzņēmumi strādā informācijas tehnoloģiju jomā, bet 25 ir ražošanas uzņēmumi. Vairāki uzņēmumi atbilst Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likumā definētajiem kritērijiem un viņu darbinieki varēs saņemt jaunuzņēmumu vīzas.

 

Arī vairākas Latvijas pašvaldības ir izteikušas savus piedāvājumus Baltkrievijas uzņēmējiem, kurus LIAA apkopo un piedāvā saviem klientiem. 

 

 

Papildus informācija:

Vineta Vilistere – Lāce

Ekonomikas ministra padomniece

Sabiedrisko attiecību jautājumos

Mobilais tālrunis: 26399995

E-pasts: Vineta.Vilistere-Lace@em.gov.lv