Jaunumi

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem apstrādes rūpniecības izlaides apjomi 2019.gada martā gan pēc neizlīdzinātiem, gan pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem bija par 4,7% lielāki nekā pirms gada. Kopumā gada pirmajā ceturksnī pēc neizlīdzinātiem datiem apstrādes rūpniecības ražošanas apjomi bija par 5% lielāki nekā pirms gada.

attēls

Lielāko pozitīvo ieguldījumu apstrādes rūpniecības izaugsmē martā gada griezumā veidoja gatavo metālizstrādājumu ražošana (pieaugums par 17,4%), kā arī lielākā apstrādes rūpniecības apakšnozare – kokapstrāde (+3,5%). Ievērojams devums apstrādes rūpniecības izaugsmē bija arī datoru, elektronisko iekārtu (+21,4%) un elektrisko iekārtu ražošanai (+15%). Pieaugums bija vērojams arī citās apstrādes rūpniecības apakšnozarēs.

 

Savukārt 2019.gada martā samazinājās otras lielākās apstrādes rūpniecības apakšnozares – pārtikas produktu ražošanas apjomi (-4,5%). Saruka arī nemetālisko minerālu izstrādājumu (-7,1%), mēbeļu (-10,6%) un papīra izstrādājumu (-11,2%) ražošanas apjomi.

 

2019.gada martā apstrādes rūpniecības apgrozījums faktiskajās cenās pieauga nedaudz straujāk nekā izlaides apjomi – par 6,6%. Vietējā tirgū realizētās produkcijas apjomi pieauga par 4,3%, savukārt nedaudz straujāk auga eksportētās produkcijas apjomi – par 7,7 %.

 

Sagaidāms, ka arī turpmākajos mēnešos izaugsme apstrādes rūpniecībā saglabāsies. Straujāku apstrādes rūpniecības izaugsmi ierobežos situācijas nenoteiktība ārējos tirgos, jo nozares attīstība ir cieši saistīta ar eksporta iespējām.

 

 

Ekonomikas ministrijas komentāru sagatavoja

Edmunds Gergelevičs

EM Analītikas dienesta analītiķis