Jaunumi

Ekonomikas ministrija un Latvijas jaunuzņēmumu asociācija Startin.lv rīko ekspertu diskusiju ciklu  #21gsLatvija, kura ietvaros meklēs risinājumus un pārrunās tēmas, kas aktuālas Latvijas starptautiskās konkurētspējas attīstībai, fokusējoties uz digitālo ekonomiku.

attēls

Ekonomikas ministrija (EM) pēc nesen veiktā Latvijas jaunuzņēmumu ekosistēmas pētījuma noteikusi vairākus prioritāros jautājumus nozares attīstības veicināšanai. Diskusiju ietvaros kopā ar valsts institūciju pārstāvjiem, nozares ekspertiem un uzņēmējiem tiks meklēti risinājumi jaunuzņēmumu nozares un Latvijas starptautiskās konkurētspējas attīstībai.

 

“Ekonomikas ministrija kā vienu no galvenajām prioritātēm ir noteikusi pāreju uz inovatīvu, augstas pievienotās vērtības preču un pakalpojumu eksportu, sekmējot ieguldījumus cilvēkkapitālā, kāpinot produktivitāti, palielinot investīciju apjomu un valsts konkurētspēju pasaules tirgū. Lai to panāktu, mums ir jādomā soli tālāk un jāuzstāda augstāki mērķi. Valsts zīmols, digitālā stratēģija, likumdošanas iespējas, talantu piesaiste - lielākā daļa jaunuzņēmumu nozarei aktuālo jautājumu ir vienlīdz aktuālas arī uzņēmējiem citās nozarēs, un ir neatņemamas sastāvdaļas Latvijas ceļā uz modernu digitālo ekonomiku un stratēģisko konkurētspēju starptautiskā līmenī,” uzsver ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro.

 

Pirmo trīs diskusiju tēmas būs veltītas Darbinieku akciju opcijām (14. jūnijā), Latvijas zīmolam (21. jūnijā), un Digitālajām prasmēm (27. jūnijā). Sarunās aicināti piedalīties visi interesenti.

 

Neskatoties uz to, ka aktuālie jautājumi bieži vien ir skaidri, starp ietekmes pusēm - likumdevējiem, valsts iestādēm un politikas īstenotājiem, uzņēmējiem un nozares ekspertiem - bieži pietrūkst vienotas izpratnes par nepieciešamo rīcību un stratēģiju. 

 

Cikla pirmā diskusija “Darbinieku akciju opcijas” notiks piektdien, 14. jūnijā plkst. 11.30 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja jumta stāva baltajā zālē. Akciju opciju piešķiršana darbiniekiem ir lieliska iespēja motivēt jaunuzņēmumu darbiniekus, un to plaši izmanto ASV. Pašlaik Eiropā, t.sk. Latvijā, likumdošana šādu iespēju vienkāršā veidā neparedz, un tas ir būtisks konkurētspējas trūkums. Sakārtots regulējums dotu gan tiešus ieguvumus uzņēmējiem, gan Latvijai kā jaunuzņēmumiem labvēlīgas valsts tēlam un diskusija būtu kā proaktīvs mudinājums atbilstošas likumdošanas virzienā.

 

Sarunu ievadīs prezentācija no Evas Berlaus, Sorainen Latvijas biroja vadošās partneres un diskusijas moderatora. Diskusijā piedalīsies:

  • Ralfs Nemiro, ekonomikas ministrs
  • Andris K. Bērziņš, Change Ventures partneris un TechHub Riga dibinātājs
  • Gints Sloka, Giraffe360 valdes loceklis
  • Reinis Znotiņš, Saeimas Informācijas tehnoloģiju un inovatīvas uzņēmējdarbības apakškomisijas vadītājs

 

Saruna norisināsies latviešu valodā. Visi interesenti aicināti pieteikties dalībai diskusijā, aizpildot tiešsaistes formu šeit: ej.uz/21gsLatvija. Diskusiju būs iespējams vērot tiešraidē Latvijas jaunuzņēmumu asociācijas Startin.lv ‘Facebook’ lapā šeit https://www.facebook.com/Startin.LV/.

 

Diskusiju cikls turpināsies jau pēc nedēļas - piektdien, 21. jūnijā plkst.11.30 ar otro sarunu  par valsts tēla lomu eksportā un uzņēmējdarbības vides konkurētspējā “Latvijas zīmols”. Pozitīvs valsts tēls un atpazīstamība palīdz uzņēmējiem veiksmīgāk dibināt attiecības ar potenciālajiem klientiem un investoriem ārvalstīs, kā arī piesaistīt ārvalstu uzmanību un investīcijas Latvijai. Tomēr pagaidām valsts tēls ir bijis atstāts novārtā, un nav vienotas stratēģijas un izpratnes par kopīgu valsts vēstījumu. Interesentus aicinām reģistrēt savu dalību šajā pasākumā šeit: ej.uz/21gszimols.


Savukārt trešā diskusija - “Digitālās prasmes” - aicinās runāt par sabiedrības zināšanām digitālajā laikmetā, un to, kādai jābūt valsts lomai. Ja ražošanas nozares iespējas ir relatīvi ierobežotas darbaspēka un dabas resursos, tad digitālās iespējas rada Latvijai teju neierobežotu potenciālu attīstīt savu konkurētspēju. To, vai spēsim šo iespēju pietiekami izmantot, noteiks ne tikai mums pieejamais IKT profesionāļu darbaspēks, bet arī digitālās prasmes uzņēmēju, ierēdņu, pasūtītāju un politikas veidotāju vidū, kuru rokās ir lēmumi par inovāciju ieviešanu vai IT pasūtījumu veikšanu. Diskusija norisināsies ceturtdien, 27. jūnijā plkst. 12.00.  Reģistrācija diskusijai šeit: ej.uz/21gsprasmes.

 

 

Par Latvijas Jaunuzņēmumu asociāciju "Startin.LV"

‘Startin.lv’ ir organizācija, kuras mērķis ir attīstīt Latvijas Jaunuzņēmumu ekosistēmu un popularizēt startup kustību Latvijā, kā arī sekmēt savstarpējo cieņu un sadarbību startup uzņēmumu vidē. Šobrīd organizācijai ir gandrīz 90 biedri - jaunuzņēmēji, kuri izvēlējušies Latviju kā savu startupa dibināšanas valsti. Ikviens ir aicināts piebiedroties un atbalstīt jaunuzņēmumu kustību.

 

 

Vairāk informācijas par diskusiju ciklu #21gsLatvija:

Evita Urpena

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Tālrunis 67013193

E-pasts: Evita.Urpena@em.gov.lvprese@em.gov.lv

 

Vairāk informācijas medijiem:

Ieva Treija

Marketingfans.lv

Tālrunis: +371 29408885

E-pasts: ieva@marketingfans.lv