Jaunumi

Atbalstot Ekonomikas ministrijas rosinātos grozījumus Ministru kabineta 2011. gada 15. februāra noteikumos Nr. 132 “Rotaļlietu drošuma noteikumi”,  Ministru kabinets šā gada 3. septembra sēdē lēma noteikt stingrākas izvirzāmās drošuma prasības hroma (VI)  izmantošanai rotaļlietu ražošanā.

 

Līdz ar to rotaļlietās pieļaujamā hroma (VI) robežvērtība no spēkā esošajiem 0,2 mg/kg tiek pazemināta līdz 0,053 mg/kg, kas nodrošinās augstāku bērnu aizsardzību pret riskiem, ko rada šīs ķīmiskās vielas klātbūtne rotaļlietās. 

 

Jaunās prasības stāsies spēkā šā gada 18. novembrī. Vienlaikus jāuzsver, ka iepriekš tika veikti grozījumi ES Rotaļlietu drošuma direktīvā, samazinot iepriekš noteikto limitu rotaļlietās izmantojamam hromam (VI).

 

Eiropas Komisijas (EK) Veselības un vides apdraudējuma zinātniskā komiteja (SCHER) 2015. gadā novērtēja hroma (VI) daudzuma nozīmi mutes vēža izraisīšanā, atzīstot to par ķīmisku vielu, kas paaugstinātā daudzumā var kaitēt bērna veselībai. Līdz ar to Eiropas Komisijas izveidotās Rotaļlietu drošuma ekspertu grupas apakšgrupa “Ķīmiskās vielas” 2016. gada oktobrī ieteica direktīvā pazemināt hroma (VI) robežvērtību no spēkā esošajiem 0,2 mg/kg līdz 0,053 mg/kg. Vienlaikus apakšgrupa ieteica ik pēc diviem gadiem pārskatīt pieejamās hroma (VI) testa metodes, lai noteiktu efektīvāko testa metodi, ar kuru varētu ticami noteikt zemākas koncentrācijas, līdz tiek sasniegtas SCHER ierosinātās robežvērtību 0,0002 μg hroma (VI) uz kg ķermeņa svara dienā, uzskatot to par atbilstošu un praktiski drošu daudzumu.

 

Detalizēti ar apstiprinātajiem grozījumiem Ministru kabineta 2011. gada 15. februāra noteikumos Nr.132 “Rotaļlietu drošuma noteikumi” var iepazīties Ministru kabineta tīmekļa vietnē.

 

 

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļa

prese@em.gov.lv

67013193