Jaunumi

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem apstrādes rūpniecības izlaides apjomi 2019.gada jūlijā pēc neizlīdzinātiem datiem bija par 6,8% lielāki nekā pirms gada. Savukārt, pēc kalendāri izlīdzinātajiem datiem apstrādes rūpniecībā gada griezumā bija izaugsme 1,3% apmērā. Kopumā gada septiņos mēnešos apstrādes rūpniecības produkcijas apjomi bija par 3,1% lielāki nekā pirms gada (pēc neizlīdzinātiem datiem).

 

Lielāko pozitīvo ieguldījumu apstrādes rūpniecības izaugsmē jūlijā gada griezumā veidoja gatavo metālizstrādājumu ražošana - pieaugums par 24,6%. Jāatzīmē, ka šajā nozarē šogad vērojama stabila un strauja izaugsme. Tāpat strauji pieauguma tempi jūlijā bija vērojami datoru, elektronisko un optisko iekārtu (+32,8%) un elektrisko iekārtu ražošanā (+37,2%). Pieauga arī pārtikas rūpniecības, nemetālisko minerālu izstrādājumu, poligrāfijas un citu apstrādes rūpniecības apakšnozaru apjomi.

attēls

Savukārt lielākās apstrādes rūpniecības apakšnozares – kokapstrādes apjomi šī gada jūlijā samazinājās par 3,6%. Saruka arī ķīmiskās rūpniecības un gumijas un plastmasu izstrādājumu ražošanas apjomi.

 

2019.gada jūlijā apstrādes rūpniecības apgrozījums faktiskajās cenās pieauga par 6,3%. Vietējā tirgū realizētās produkcijas apjomi pieauga par 7%, bet eksportētās produkcijas apjomi – par 5,8%.

 

Straujāku apstrādes rūpniecības izaugsmi ierobežo situācijas nenoteiktība ārējos tirgos, tās attīstība ir cieši saistīta ar eksporta iespējām. Paredzams ka gadā kopumā izaugsme apstrādes rūpniecībā būs līdzīga kā gadu iepriekš.

 

 

Ekonomikas ministrijas vērtējumu sagatavoja

Edmunds Gergelevičs

EM Analītikas dienesta analītiķis