Jaunumi

Šonedēļ, laikā no 10. līdz 13. septembrim Latvijā viesosies Japānas Tūrisma aģentu asociācijas (JATA) prezidents Hiromi Tagava ar vairāk kā 20 pavadošo Japānas tūrisma uzņēmēju delegāciju. Vizītes ietvaros JATA pārstāvji tiksies ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu, ekonomikas ministru Ralfu Nemiro, satiksmes ministru Tāli Linkaiti, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktoru Andri Ozolu un citām amatpersonām, kā arī iepazīsies ar Latvijas tūrisma piedāvātajām iespējām.

 

Vizītes ietvaros, 11. septembrī, Rīgā notiks JATA un ekonomikas ministra Ralfa Nemiro, satiksmes ministra Tāļa Linkaita, LIAA direktora Andra Ozola, kā arī Starptautiskās lidostas “Rīga”, Ekonomikas ministrijas, Satiksmes ministrijas, LIAA u.c. pārstāvju Apaļā galda tikšanās. Tikšanās noslēgumā notiks svinīga JATA un LIAA Nodomu līguma slēgšana par ciešāku Latvijas un Japānas sadarbību tūrisma jomā.

 

JATA un Latvijas pārstāvju Apaļā galda tikšanās un Nodomu līguma slēgšana notiks š.g. 11. septembrī Melngalvju namā, Rīgā, Rātslaukumā 7.

 

Mediju iespējas:

  • Foto un video iespēja Apaļā galda tikšanās sākumā plkst. 9.30, Melngalvju nama Svētku zālē, 2. stāvā.
  • Foto un video iespēja Nodomu līguma slēgšanas svinīgajā ceremonijā plkst. 10. 30, Melngalvju nama Lībekas zālē, 2. stāvā.

 

Ievērojot paaugstinātas drošības prasības, plašsaziņas līdzekļu pārstāvjus aicinām pieteikt dalību pasākumā līdz š.g. 10. septembra plkst. 15.00, rakstot uz e-pastu prese@em.gov.lv vai zvanot pa tālruņa nr. 67013193.

 

Papildu informācija

Latvijas tūrisma mārketinga stratēģijā 2018.-2023. gadam Japāna ir definēta kā prioritārs tālais tūrisma mērķa tirgus, kurā tiek īstenotas mārketinga aktivitātes, gan popularizējot Latvijas tūrisma iespējas, gan Baltijas reģionu kopumā.

 

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem pēdējos gados Latvijas viesnīcās un citās tūristu mītnēs apkalpoto Japānas tūristu skaits ik gadus ievērojami pieaug, kas atspoguļo šīs valsts iedzīvotāju pastāvīgi pieaugošo interesi par Latviju kā ceļojuma galamērķi. Kopš 2015. gada Japānas tūristu skaits uz Latviju ir pieaudzis par 70%. 2018. gadā Latvijas viesnīcās uzturējās 29 534 tūristi no Japānas, savukārt šā gada pirmajā pusgadā viesnīcās apkalpoti 10 083 viesi.

 

2019. gada 1. pusgadā kopējais Latvijas preču eksports uz Japānu veidoja 27,67 milj. EUR, pieaugot par 0,2%, salīdzinājumā ar 2018. gada 1. pusgadu. 2019. gada 1. pusgadā kopējais Japānas preču imports veidoja 11,75 milj. EUR, samazinoties par 11%, salīdzinājumā ar 2018. gada 1. pusgadu. Jāpiebilst, ka kopš 2010. gada ārējās tirdzniecības apgrozījums pieaudzis par 92%. 

 

Saskaņā ar Lursoft datiem, Japānas tiešās investīcijas Latvijas uzņēmumu pamatkapitālā veido 985,88 tūkst. EUR (55. vieta). Uzņēmumu reģistrā ir reģistrēti 11 Japānas – Latvijas kopuzņēmumi.

 

 

 

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļa

prese@em.gov.lv