Jaunumi

Šodien notiekošajā iniciatīvas “Ierēdnis ēno uzņēmēju” dienā 35 uzņēmumu ikdienas darbu iepazīst 99 ierēdņi no 30 valsts pārvaldes iestādēm.

 

Es atzinīgi vērtēju uzņēmēju atsaucību, drosmi un uzdrīkstēšanos – 35 uzņēmumu interese un gatavība parādīt sava darba ikdienu ierēdņiem ir teicams rezultāts! Valsts pārvaldei un jo īpaši biznesa uzraudzības institūcijām ir jākļūst atvērtākām un klientorientētākām. Iniciatīvas ietvaros uzņēmējiem būs iespēja nepastarpināti saņemt ierēdņu konsultācijas un praktisku palīdzību, kā arī sniegt ieteikumus uzņēmējdarbības vides uzlabošanai. Tāpat iniciatīva arvien vairāk nostiprinās “Konsultē vispirms” principa piemērošanu uzraudzībā, veicinās dialogu starp valsti un uzņēmēju un samazinās administratīvo slogu. Tikai kopā mēs varam izveidot tādu biznesa vidi Latvijā, kas sekmētu arvien jaunu uzņēmumu veidošanos un esošo paplašināšanos,” uzsver ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro.

 

Iniciatīva “Ierēdnis ēno uzņēmēju” Latvijā tiek organizēta pirmo reizi. Iniciatīvas mērķis ir tiesību aktu izstrādātājam, kā arī īstenotājam novērtēt sevis / savas iestādes radītā regulējuma darbību tieši pie lietotāja. Iniciatīvas ietvaros ar ierēdni saprotams jebkurš valsts pārvaldes darbinieks (ne tikai amatpersona).

 

Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone: Aktīvi iesaistoties ēnu dienā, darba devēji ir apliecinājuši, ka ir gatavi sadarboties, lai veicinātu vienotu izpratni par uzņēmējdarbības ikdienu. Tas nodrošinātu ne tikai produktīvāku komunikāciju, bet arī veidotu ilgtspējīgu tautsaimniecības attīstību. Novēlam jauniedibināto tradīciju turpināt arī turpmākos gadus.”

 

Savukārt Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš uzsver: "Mums ir jābeidz dalīt tos, kuri strādā uzņēmējdarbībā un kuri valsts pārvaldē. Vienīgās "zāles" ir sadarbība, tāpēc šis projekts ir tieši vērsts uz to, lai veicinātu savstarpējo izpratni par to, kas notiek katra ikdienā. Pirmais "Ierēdnis ēno uzņēmēju" pasākums nu ir pienācis un ceram gūt daudz labu atziņu!"

 

35 uzņēmumu ikdienu šodien iepazīst pārstāvji no Ekonomikas ministrijas, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Centrālā statistikas pārvaldes, Konkurences padomes, Finanšu ministrijas, Valsts ieņēmumu dienesta, Satiksmes ministrijas, Ceļu satiksmes drošības direkcijas, Autotransporta direkcijas, Ārlietu ministrijas, Zemkopības ministrijas, Veselības ministrijas, Nacionālā veselības dienesta, Veselības inspekcijas, Zāļu valsts aģentūras, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Dabas aizsardzības pārvaldes, Valsts vides dienesta, Labklājības ministrijas, Valsts darba inspekcijas, Izglītības un zinātnes ministrijas, Valsts izglītības satura centra, Tieslietu ministrijas, Tiesu administrācijas, Valsts valodas centra, Uzņēmumu reģistra, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes, kā arī Valsts kancelejas un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas.

 

Iniciatīvas laikā uzņēmējs var saņemt valsts iestādes pārstāvja jeb ierēdņa konsultāciju, kā arī saņemt atgriezenisko saiti par problēmas risinājumu. Tāpat uzņēmējs var rosināt nepieciešamos uzlabojumus regulējumā, tādejādi iesaistoties Latvijas un arī Eiropas Savienības tiesību aktu izstrādes un pilnveidošanas procesā.

 

Savukārt ierēdņiem iniciatīvas ietvaros ir iespēja novērtēt radītā regulējuma darbību tieši pie lietotāja, tādejādi uzlabojot sava darba rezultātu. Vienlaikus tā ir iespēja gūt jaunu pieredzi, paplašināt savu redzes loku, “iekāpt uzņēmēja kurpēs” un novērtēt, kā attiecīgais regulējums tiek piemērots praksē un ko nepieciešams pilnveidot turpmākajā darbā.

 

Kā zināms, iniciatīvas prototips tika izstrādāts Valsts kancelejas izveidotajā valsts pārvaldes inovācijas laboratorijā #GovLabLatviaIniciatīvu organizē Ekonomikas ministrija sadarbībā ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru, Latvijas Darba devēju konfederāciju un Junior Achievement Latvia. Plašāka informācija par iniciatīvu pieejama vietnē https://ierednieno.org/. Plānots, ka iniciatīva “Ierēdnis ēno uzņēmēju” kļūs par ikgadēju – platformu sadarbības stiprināšanai starp valsts pārvaldi un uzņēmējiem.

 

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļa

prese@em.gov.lv

67013193