Jaunumi

Ar mērķi izveidot vienotu reģionālo gāzes tirgu kopā ar Igauniju un Somiju Ministru kabinets šā gada 17. septembra sēdē apstiprināja grozījumus Enerģētikas likumā (turpmāk – Likumprojekts). Likumprojekts vēl ir jāapstiprina Saeimā.

 

Ekonomikas ministrija sadarbībā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju un dabasgāzes pārvades sistēmas operatoru AS “Conexus Baltic Grid” ir izstrādājusi likumprojektu, lai reģionālais gāzes tirgus ar vienotu Somijas, Igaunijas un Latvijas ieejas-izejas tarifu sistēmu sāktu funkcionēt jau no 2020. gada 1. janvāra.

 

Šodien valdība spērusi nozīmīgu soli Baltijas reģionālā gāzes tirgus izveidei, kas ir būtiska Somijas, Igaunijas un Latvijas enerģētiskajai neatkarībai un tautsaimniecībai kopumā. Baltijas reģionālā gāzes tirgus izveidi atbalstījusi arī Eiropas Komisija, tāpēc ceram, ka nākotnē arī Lietuva lems pievienoties vienotajam Baltijas gāzes tirgum,” pauž ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro.

 

Vienota reģionālā gāzes tirgus izveide padarīs to likvīdāku, sekmēs konkurenci starp dabasgāzes tirgotājiem, attiecīgi pozitīvi ietekmējot gāzes cenu un tautsaimniecību kopumā.

 

Likumprojektā noteiktas dabasgāzes pārvades sistēmas operatora, pārvades sistēmas lietotāju, tirgus dalībnieku un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas tiesības un pienākumi reģionālajā gāzes tirgū.

 

Paredzēts, ka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija saskaņos vienotās dabasgāzes pārvades ieejas-izejas sistēmas lietošanas noteikumus veiksmīgai vienota un funkcionējoša reģionālā gāzes tirgus izveidei.

 

Lēmums par reģionālā tirgus izveidi Baltijas valstu ministru prezidentu starpā tika pieņemts jau 2014. gadā un tas ir noteikts par vienu no prioritātēm Valdības rīcības plānā Deklarācijas par Artura Krišjāņa Kariņa vadītā Ministru kabineta iecerēto darbību īstenošanu.

 

Papildu informācija:

Igaunijas, Latvijas un Lietuvas Ministru prezidenti 2014. gada 5. decembrī pieņēma lēmumu par efektīvi funkcionējoša reģionālā gāzes tirgus izveidi. Savukārt 2015. gada 12. februārī izveidota Reģionālā gāzes tirgus koordinācijas darba grupa, kuras sastāvā ir Baltijas valstu un Somijas ministriju, nacionālo regulatīvo iestāžu un reģionālās nozīmes dabasgāzes infrastruktūras uzņēmumu pārstāvji. Minētās darba grupas izstrādātais Reģionālā dabasgāzes tirgus attīstības plāns paredz vienotas dabasgāzes pārvades ieejas-izejas sistēmas izveidi, dabasgāzes pārvades sistēmas pakalpojuma tarifu noteikšanā balstoties uz Eiropas Komisijas Regulu Nr.2017/460.

 

2016. gada 9. decembrī Latvijas, Lietuvas un Igaunijas premjerministri parakstīja deklarāciju par reģionālā dabasgāzes tirgus izveidi ar mērķi līdz 2020. gadam izveidot vienotu un reģionālu Baltijas valstu dabasgāzes tirgu, lai veicinātu ekonomisko attīstību reģionā, sniedzot labumu visiem dabasgāzes lietotājiem, nodrošinot konkurētspējīgu dabasgāzes cenu un augstas kvalitātes pakalpojumus.

 

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļa

prese@em.gov.lv