Jaunumi

Augustā mazumtirdzniecības apgrozījums pārsniedza 2018. gada augusta rādītāju par 2,5% (neizlīdzināti dati salīdzināmajās cenās). Tas ir nedaudz lēnāks kāpums nekā bija jūlijā.

attēls

Līdzīgi kā iepriekš, mazumtirdzniecības izaugsmi veicināja galvenokārt nepārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījuma kāpums. Augustā, līdzīgi kā jūlijā, tas pieauga gandrīz visās preču kategorijās un bija par 4,1% lielāks nekā pirms gada un  nodrošināja lielāko devumu kopējā mazumtirdzniecībā (80%). Līdzīgi, kā iepriekšējā mēnesī, nepārtikas preču kategorijā visstraujāk pieauga informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecība un grāmatu, avīžu, kancelejas piederumu, audio un video ierakstu mazumtirdzniecība. Straujāks pieaugums bija arī kosmētikas un tualetes piederumu mazumtirdzniecībā. Sarukums bija mājsaimniecības piederumu mazumtirdzniecībā. Sadalījumā pa tirdzniecības vietām, visstraujākais mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugums bija vērojams mazumtirdzniecībā pa pastu vai Interneta veikalos, mazumtirdzniecībā stendos un tirgos un ārpus veikaliem, stendiem un tirgiem.  Pieauga arī lietotu preču mazumtirdzniecība veikalos. Līdzīgi kā iepriekš, par apmēram 1/3 pieauga arī mazumtirdzniecība nespecializētajos veikalos, kur pārsvarā netirgo pārtikas produktus.

 

Degvielas mazumtirdzniecības apjomi ir svārstīgi un pēc divu mēnešu sarukuma, šā gada jūlijā un augustā degvielas mazumtirdzniecības apgrozījums nedaudz pieauga. Augustā pieaugums bija par 1,9%, salīdzinājumā ar 2018. gada augustu.

 

Pārtikas preču mazumtirdzniecības apjomi turpina pieaugt mēreni, nepārsniedzot 2% robežu. Šī gada augustā pārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 0,8%, salīdzinājumā ar 2018. gada augustu.

 

Kopumā 2019. gada janvārī-augustā mazumtirdzniecības apgrozījums bija par 3,1% lielāks nekā 2018. gada atbilstošajā periodā.

 

Līdz ar situācijas uzlabošanos darba tirgū un darba samaksas kāpumu paredzams, ka arī turpmākajos mēnešos mazumtirdzniecības apgrozījuma rādītāji būs pozitīvi.  

 

 

Ekonomikas ministrijas vērtējumu sagatavoja

Vita Skuja

EM Analītikas dienesta vecākā eksperte