Jaunumi

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes publicēto iekšzemes kopprodukta (IKP) ātro novērtējumu šā gada 3. ceturksnī IKP Latvijā ir palielinājies par 2,8%, salīdzinot ar 2018. gada 3. ceturksni (pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem). Savukārt, izslēdzot sezonāla rakstura svārstības, šogad 3. ceturkšņa laikā IKP pieaudzis par 0,7 procentiem.

attēls

IKP pieaugumā 3. ceturksnī gada griezumā lielākais ieguldījums bija pakalpojumu nozarēm (kāpums par 3%). Savukārt mazumtirdzniecības apgrozījums 3. ceturksnī bija par 2,1% lielāks nekā pirms gada. Kopumā pakalpojumu attīstību pozitīvi ietekmē patēriņa pieaugums, ko sekmē algu palielinājums un labvēlīga situācija darba tirgū.

 

Saskaņā ar IKP ātrā novērtējuma datiem 3. ceturksnī stabils pieaugums ir bijis arī rūpniecības nozarē – kāpums gada griezumā par 4,3%. Lielākajā daļā Latvijas apstrādes rūpniecības apakšnozaru ražošanas apjomi aug, īpaši straujš pieaugums ir elektrisko un optisko iekārtu ražošanā, kā arī metālapstrādē. Pēc provizoriskiem datiem septembrī gada griezumā būtiski palielinājās elektroenerģijas un gāzes apgādes nozares ražošanas apjomi.

 

Līdzīgi kā šā gada sākumā, arī otrā gada pusē turpina mazināties būvniecības nozares devums kopējā ekonomikas izaugsmē. To ietekmē gan lielo privāto būvniecības projektu pabeigšana, gan sasniegtais ES fondu investīciju maksimums.

 

2019. gada deviņos mēnešos ekonomika augusi par 2,5% un var sagaidīt, ka šāds pieauguma temps saglabāsies arī gadā kopumā. Detalizētāku informāciju par 3. ceturkšņa IKP Centrālās statistikas pārvalde publicēs pēc mēneša.

 

 

Ekonomikas ministrijas vērtējumu sagatavoja

Jānis Salmiņš

EM Analītikas dienesta vadītāja vietnieks