Jaunumi

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem apstrādes rūpniecības izlaides apjomi Latvijā 2019. gada septembrī pēc neizlīdzinātiem datiem bija par 8,7% lielāki nekā pirms gada. Savukārt, pēc kalendāri izlīdzinātajiem datiem apstrādes rūpniecībā gada griezumā izaugsme bija par 3,1%. Kopumā gada deviņos mēnešos apstrādes rūpniecības produkcijas apjomi bija par 3% lielāki nekā pirms gada (pēc neizlīdzinātiem datiem).

attēls

Lielāko pozitīvo ieguldījumu apstrādes rūpniecībā septembrī gada griezumā, pēc neizlīdzinātiem datiem, veidoja gatavo metālizstrādājumu ražošana (pieaugums par 22%). Jāatzīmē, ka šajā nozarē šogad vērojama stabila un strauja izaugsme. Tāpat būtiski pieauga kokrūpniecības (+4,7%), datoru, elektronisko un optisko iekārtu (+26%) un elektrisko iekārtu ražošanas apjomi (+22%). Pieauga arī citu apakšnozaru ražošanas apjomi.

 

Savukārt negatīvi apstrādes rūpniecības attīstību septembrī ietekmēja automobiļu un piekabju, mašīnu un iekārtu, gumijas un plastmasu, kā arī nemetālisko minerālu ražošanas apjomi.

 

2019. gada septembrī apstrādes rūpniecības apgrozījums faktiskajās cenās palielinājās par 7,7%. Vietējā tirgū realizētās produkcijas apjomi pieauga par 6,3%, bet eksportētās produkcijas apjomi – par 8,4 procentiem.

 

Apstrādes rūpniecības izaugsme ir cieši saistīta ar eksporta iespējām. Šobrīd ir vērojama izteikta situācijas nenoteiktība ārējos tirgos (tā saucamie tirdzniecības kariBrexit, izaugsmes tempu samazināšanās eirozonas valstīs, u.c.), kas ierobežo straujāku rūpniecības attīstību. Paredzams, ka kopumā šogad izaugsme apstrādes rūpniecībā būs līdzīga kā pirms gada.

 

 

Ekonomikas ministrijas vērtējumu sagatavoja

Edmunds Gergelevičs

EM Analītikas dienesta analītiķis