Jaunumi

“Ar prieku un gandarījumu varu teikt, ka esam spēruši lielu soli Latvijas uzņēmēju konkurētspējas uzlabošanā. Sadales tarifu mazināšana būtiski samazinās Latvijas ražotāju izmaksas un uzlabos mūsu uzņēmējdarbības vides pievilcību arī ārvalstu investoriem,” ar gandarījumu pauž ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro .

 

Kā zināms, šonedēļ Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (Regulators) apstiprināja AS Sadales tīkls elektrības sadales sistēmas pakalpojumu tarifu projektu, kas paredz no 2020. gada sākuma samazināt elektrības sadales pakalpojuma tarifu visiem galalietotājiem.

 

Saskaņā ar Regulatora apstiprināto tarifu lietotājiem no nākamā gada sākuma elektrības rēķinos sadales tarifa mainīgā daļa samazināsies robežās no 7% līdz 20%, bet fiksētā daļa paliks nemainīga. Jāņem vērā, ka sadales sistēmas pakalpojumu tarifu izmaiņas katru lietotāju ietekmēs atšķirīgi, jo samazinājums būs atkarīgs no katra lietotāja pieprasītajām jaudām un elektroenerģijas patēriņa.

 

Paredzēts, ka Regulatora apstiprinātais elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifs būs spēkā piecus gadus – no 2020. gada 1.janvāra līdz 2024. gada 31. decembrim.

 

Kā ziņots iepriekš, ar nolūku mazināt finansiālo slogu elektroenerģijas patērētājiem, paralēli priekšlikumu gatavošanai obligātā iepirkuma komponentes OIK problemātikas risināšanai, pēc ekonomikas ministra Ralfa Nemiro iniciatīvas 2019. gada pavasarī tikās elektroenerģijas sadales izmaksu mazināšanai izveidotā darba grupa. Darba grupā piedalījās ekonomikas ministrs, finanšu ministrs, Augstspriegumu tīklu (AST) valde, Latvenergo valde un Sadales tīklu (ST) valde.

 

Nemiro uzdeva AS “Augstspriegumu tīkls”, AS “Latvenergo” un AS “Sadales tīkls” sagatavot aprēķinus, konkrētus priekšlikumus un darbības virzienus, ar kuru palīdzību varētu samazināt sadales tīklu daļas slogu Latvijas iedzīvotāju un uzņēmumu elektroenerģijas rēķinos.

 

Beata Jonite

Ekonomikas ministra padomniece

Sabiedrisko attiecību jautājumos

beata.jonite@em.gov.lv

T.: 28351588