Jaunumi

Oktobrī mazumtirdzniecības apgrozījums nedaudz saruka un bija mazāks par 2018.gada oktobra rādītāju par 0,2% (neizlīdzināti dati salīdzināmajās cenās). Pēdējo reizi negatīva izmaiņu tendence bija 2016.gada oktobrī, kad mazumtirdzniecības apgrozījums saruka par 0,9%.

attēls

Mazumtirdzniecības sarukumu noteica galvenokārt nepārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījuma kritums. Oktobrī tas bija par 0,3% mazāks nekā pirms gada. Nepārtikas preču kategorijā straujāks sarukums bija vērojams tekstilizstrādājumu, paklāju, grīdsegu, tapešu, mēbeļu, apgaismes ierīču un cita veida mājsaimniecības piederumu mazumtirdzniecībā, metālizstrādājumu, krāsu un stikla mazumtirdzniecībā un informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecībā.

 

Straujāk pieauga sporta preču un spēļu mazumtirdzniecības apgrozījums, kā arī kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecība. Turpināja pieaugt arī apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecība.

 

Sadalījumā pa tirdzniecības vietām, par gandrīz 1/3 pieauga tirdzniecība stendos un tirgos. Pieauga arī lietotu preču mazumtirdzniecība veikalos. Pieauguma temps saruka mazumtirdzniecībā pa pastu vai Interneta veikalos un mazumtirdzniecībā ārpus veikaliem, stendiem un tirgiem.

 

Degvielas mazumtirdzniecības apjomi ir joprojām svārstīgi un pēc degvielas mazumtirdzniecības apgrozījuma pieauguma jūlijā, augustā, septembrī, tie atkal saruka un  oktobrī bija par 1,6% mazāki nekā 2018.gada oktobrī.

 

Pārtikas preču mazumtirdzniecības dinamikā tie pēdējo četru mēnešu laikā svārstās viena procenta robežās. Šī gada oktobrī pārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums bija par 0,7% lielāks nekā 2018.gada oktobrī.

 

Kopumā 2019.gada janvārī-oktobrī, mazumtirdzniecības apgrozījums bija par 2,4% lielāks nekā 2018.gada atbilstošajā periodā.

 

Prognozējams, ka arī turpmākajos mēnešos mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugums būs mērens.

 

Ekonomikas ministrijas vērtējumu sagatavoja

Vita Skuja

EM Analītiskā dienesta vecākā eksperte