Jaunumi

Latvija vienojas par dalības formu EXPO2020

Šonedēļ, 15.-16. decembrī ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro darba vizītē apmeklēja Abū Dabī, kur norisinājās Latvijas-Apvienoto Arābu Emirātu (turpmāk – AAE) Apvienotās ekonomiskās komitejas pirmā sēde. Sēdes laikā pārrunātas turpmākās abu valstu sadarbības iespējas. Sēdi vadīja ekonomikas ministrs R.Nemiro un Apvienoto Arābu Emirātu ekonomikas ministrs Sultans bin Saeds Al Mansūri (Sultan bin Saeed Al Mansoori).

 

Sēdes laikā abu valstu pārstāvji pārrunāja dažādus sadarbības jautājumus, vienojoties par galvenajiem virzieniem. Starp sadarbības potenciālajiem virzieniem jāmin tirdzniecības un investīciju, digitālā un inovāciju, mazo un vidējo uzņēmumu, jaunuzņēmumu, transporta un loģistikas, izglītības, informācijas tehnoloģiju un komunikāciju, lauksaimniecības un pārtikas rūpniecības, tūrisma, veselības, enerģētikas un kultūras jomas.

 

Vizītes ietvaros R.Nemiro tikās arī ar AAE valsts ministri Starptautiskās sadarbības jautājumos Rima Al Hašimi (Reem Al Hashimy), kas ir arī EXPO2020 ģenerāldirektore.

 

Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro atzīst: “Pēc tikšanās ar EXPO ģenerāldirektori vēlreiz varu apliecināt, ka redzu augstu potenciālu uzņēmējdarbības sadarbībā ar Apvienoto Arābu Emirātiem, un EXPO ir brīnišķīgs veids, kā iezīmēt Latviju uz kartes. Panācām konceptuālu vienošanos par Latvijas dalības formu EXPO2020, kur Latvija īrēs AAE būvētu paviljonu, un turpināsim aktīvi strādāt pie ieceres realizēšanas!

 

Nākamā Latvijas un AAE Apvienotā ekonomikas komitejas sēde plānota 2021.gadā.

 

Latvijas-AAE Apvienotā ekonomiskā komiteja ir sarunu formāts, kas izveidots Latvijas Republikas valdības un Apvienoto Arābu Emirātu valdības ekonomiskās sadarbības līguma, kas tika noslēgts 2016.gada 8.maijā Abū Dabī, ietvaros. Tās mērķis ir nodrošināt sekmīgu līguma īstenošanu.

 

Latvijas-AAE Apvienotās ekonomiskās komitejas galvenie uzdevumi ir noteikt savstarpējo interešu sadarbības jomas un ieteikt pasākumus, lai stiprinātu divpusējās ekonomiskās attiecības, kā arī risināt jautājumus, kas kavē divpusējo sadarbību. Šī sadarbība kopumā ir virzīta uz ekonomisko saišu stiprināšanu un daudzveidību starp abām valstīm, kā arī ekonomiskās sadarbības veicināšanu starp uzņēmumiem, ieskaitot arī mazos un vidējos uzņēmumus, ar mērķi sekmēt investīciju piesaisti, kopuzņēmumu veidošanu un cita veida sadarbību starp tām.

 

Fotogalerija

 

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļa

prese@em.gov.lv