Jaunumi

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem apstrādes rūpniecības izlaides apjomi 2019.gada novembrī pēc neizlīdzinātiem datiem bija par 3,4% mazāki nekā pirms gada. Savukārt pēc kalendāri izlīdzinātajiem datiem apstrādes rūpniecībā gada griezumā samazinājums bija mērenāks – par 0,8%. Kopumā gada vienpadsmit mēnešos apstrādes rūpniecības produkcijas apjomi bija par 2,2% lielāki nekā pirms gada (pēc neizlīdzinātiem datiem).

attēls

Lielāko pozitīvo ieguldījumu apstrādes rūpniecībā novembrī gada griezumā, pēc neizlīdzinātiem datiem, veidoja gatavo metālizstrādājumu ražošana (pieaugums par 4,2%). Jāatzīmē, ka šajā nozarē šogad vērojama kopumā stabila izaugsme. Tāpat novembrī gada griezumā pieauga mēbeļu ražošanas (+5,3%), papīra izstrādājumu ražošanas (+8,2%) un poligrāfijas (+0,1%) apjomi.

 

Savukārt negatīvi apstrādes rūpniecības attīstību novembrī ietekmēja abas lielākās apstrādes rūpniecības nozares – kokapstrāde un pārtikas produktu ražošana. Samazinājās arī automobiļu un piekabju, iekārtu, kā arī gumijas un plastmasu izstrādājumu ražošanas apjomi.

 

2019.gada novembrī apstrādes rūpniecības apgrozījums faktiskajās cenās samazinājās par 3,9%. Straujāk saruka eksportētās produkcijas apjomi – par 5,7%, bet mērenāk vietējā tirgū realizētās eksportētās produkcijas apjomi – par 0,5 %.

 

Apstrādes rūpniecības izaugsme ir cieši saistīta ar eksporta iespējām. Šobrīd ir vērojama izteikta situācijas nenoteiktība ārējos tirgos (tā saucamie tirdzniecības kariBrexit, izaugsmes tempu samazināšanās eirozonas valstīs, u.c.), kas ierobežo straujāku rūpniecības attīstību. Paredzams, ka arī šogad izaugsme apstrādes rūpniecībā būs līdzīga kā 2019.gadā.

 

Ekonomikas ministrijas vērtējumu sagatavoja

Edmunds Gergelevičs

EM Analītikas dienesta analītiķis