Jaunumi

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem apstrādes rūpniecības izlaides apjomi 2019.gada decembrī pēc neizlīdzinātiem datiem bija par 0,7% lielāki nekā pirms gada, bet pēc kalendāri izlīdzinātajiem datiem bija neliels samazinājums – par 1,9%. Kopumā 2019.gada apstrādes rūpniecības produkcijas apjomi bija par 2,1% lielāki nekā pirms gada (pēc neizlīdzinātiem datiem).

attēls

Lielāko pozitīvo ieguldījumu apstrādes rūpniecībā 2019.gadā, pēc neizlīdzinātiem datiem, veidoja gatavo metālizstrādājumu ražošana - pieaugums par 13,6%. Jāatzīmē, ka šajā nozarē 2019.gadā bija vērojama kopumā stabila izaugsme. Tāpat stabili pieauga elektrisko iekārtu ražošanas (+16%), datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanas (+9,4%). Pozitīvu ieguldījumu apstrādes rūpniecības izaugsmē deva arī poligrāfijas un ierakstu reproducēšanas nozares izaugsme.

Savukārt negatīvi apstrādes rūpniecības attīstību 2019.gadā ietekmēja otras lielākās apstrādes rūpniecības nozares – pārtikas produktu ražošanas apjomu samazinājums par 0,8%. Samazinājās arī nemetālisko minerālu, automobiļu un piekabju, kā arī gumijas un plastmasu izstrādājumu ražošanas apjomi. Savukārt lielākās apstrādes rūpniecības nozares – kokapstrādes ražošanas apjomi saglabājās 2018.gada līmenī.

2019.gadā apstrādes rūpniecības apgrozījums faktiskajās cenās samazinājās par 0,5%. Par 3,5% saruka eksportētās produkcijas apjomi, savukārt par 4,5% pieauga vietējā tirgū realizētās produkcijas apjomi.

 

Apstrādes rūpniecības izaugsme ir cieši saistīta ar eksporta iespējām. Šobrīd ir vērojama izteikta situācijas nenoteiktība ārējos tirgos, kas ierobežo straujāku rūpniecības attīstību. Paredzams, ka arī šogad izaugsme apstrādes rūpniecībā būs līdzīga kā 2019.gadā.

 

 

Ekonomikas ministrijas vērtējumu sagatavoja

Edmunds Gergelevičs

EM Analītikas dienesta analītiķis