Jaunumi

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem apstrādes rūpniecības izlaides apjomi 2020.gada martā pēc neizlīdzinātiem datiem bija par 1% mazāki nekā pirms gada. Savukārt pēc kalendāri izlīdzinātajiem datiem apstrādes rūpniecības produkcijas apjomi gada griezumā samazinājās par 3,6%. Kopumā gada pirmajā ceturksnī apstrādes rūpniecības produkcijas apjomi bija par 1,2% mazāki nekā pirms gada (pēc neizlīdzinātiem datiem).

attēls

Lielāko pozitīvo ieguldījumu apstrādes rūpniecībā martā gada griezumā, pēc neizlīdzinātiem datiem, veidoja abas lielākās apakšnozares – kokapstrāde un pārtikas produktu ražošana (pieaugums – attiecīgi par 4,1% un 3%). Tāpat martā pieauga nemetālisko minerālu izstrādājumu (+8,8%), elektrisko iekārtu (+11,8%) un papīra izstrādājumu (+15,6%) ražošanas apjomi.

 

Savukārt negatīvi apstrādes rūpniecības attīstību martā gada griezumā ietekmēja gatavo metālizstrādājumu (-7,1%), apģērba (-31,3%), datoru, elektronisko un optisko iekārtu (-8,4%), automobiļu un piekabju (-9,1%) un mašīnu un iekārtu (-8,1%) ražošanas apjomi.

 

Martā apstrādes rūpniecības apgrozījums faktiskajās cenās pieauga par 1%. Straujāk pieauga vietējā tirgū realizētās produkcijas apjomi, savukārt samazinājās eksportā realizētās produkcijas apjomi, attiecīgi +6,4% un -1,5 %.

 

Jāsecina, ka martā apstrādes rūpniecības attīstībā vēl nav jūtama būtiska koronavīrusa un valstī noteiktās ārkārtējās situācijas epidēmijas negatīvā ekonomiskā ietekme. Tomēr, līdzīgi kā kopējā ekonomikā, arī apstrādes rūpniecības perspektīvas pašreizējā laikā ir ļoti neskaidras. Epidēmija būtiski ietekmē pasaules un Latvijas ekonomikas, bet tās ietekmes amplitūda joprojām ir neskaidra. Tuvākajos mēnešos apstrādes rūpniecību negatīvi ietekmēs ārējā pieprasījuma samazinājums.

 

Ekonomikas ministrijas vērtējumu sagatavoja

Edmunds Gergelevičs

EM Analītikas dienesta analītiķis