Jaunumi

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem apstrādes rūpniecības izlaides apjomi 2020. gada maijā pēc neizlīdzinātajiem datiem bija par 12,2% mazāki nekā pirms gada. Kopumā gada janvārī-maijā apstrādes rūpniecības produkcijas apjomi bija par 5,5% mazāki nekā pirms gada (pēc neizlīdzinātiem datiem).

attēls

Vienīgā nozare, kurai bija būtisks pozitīvs ieguldījums apstrādes rūpniecībā maijā gada griezumā, ir ķīmiskās rūpniecības apakšnozare (pieaugums par 3,8%), ko lielā mērā ietekmēja dezinfekcijas līdzekļu pieprasījuma pieaugums.

 

Savukārt negatīvi apstrādes rūpniecības attīstību maijā būtiski ietekmēja automobiļu un piekabju ražošanas apjomu kritums (-47,6%), ko ietekmēja kopējā situācija Eiropas autobūvē. Latvijas uzņēmumi pamatā ir detaļu ražotāji, un transportlīdzekļu ražošana Eiropā ir viena no smagāk cietušajām nozarēm. Samazinājās arī lielāko apstrādes rūpniecības apakšnozaru – pārtikas rūpniecības un kokapstrādes ražošanas apjomi (attiecīgi – -5,7% un -2,7%). Produkcijas apjomu kritums bija vērojams arī gatavo metālizstrādājumu (-11,7%) un dzērienu ražošanā (-28,8%), kā arī citās apstrādes rūpniecības apakšnozarēs.

 

Maijā par 12,6% samazinājās arī apstrādes rūpniecības apgrozījums faktiskajās cenās. Lēnāks kritums bija vērojams vietējā tirgū realizētās produkcijas apjomiem, savukārt straujāk samazinājās eksportā realizētās produkcijas apjomi, attiecīgi -10,7% un -13,6 procenti.

 

Maijā apstrādes rūpniecības attīstībā jau otro mēnesi ir jūtama koronavīrusa un valstī noteiktās ārkārtējās situācijas epidēmijas negatīvā ekonomiskā ietekme. Līdzīgi kā kopējā ekonomikā, arī apstrādes rūpniecības perspektīvas ir neskaidras. Epidēmija būtiski ietekmē pasaules un Latvijas ekonomikas, bet tās ietekmes amplitūda joprojām ir grūti nosakāma. Arī tuvākajos mēnešos apstrādes rūpniecību negatīvi ietekmēs zems ārējais pieprasījums.

 

 

Ekonomikas ministrijas vērtējumu sagatavoja

LAURA STELMAKA-LEJA

Ekonomikas ministrijas

Analītikas dienesta analītiķe