Jaunumi

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem šī gada augustā, salīdzinot ar jūliju, patēriņa cenu līmenis samazinājās par 0,5%. Precēm tas samazinājās par 0,9%, bet pakalpojumiem – pieauga par 0,4 %.

attēls

Augustam ir raksturīgs cenu samazinājums, kas saistīts ar sezonāliem faktoriem. Šī gada augustā bija vērojamas mēnesim raksturīgas cenu pārmaiņas.

 

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu samazināšos augustā bija pārtikai. Mēneša laikā pārtikas preču cenas samazinājās par 1,2% un noteica kopējā cenu līmeņa samazināšanos par 0,3 procentpunktiem. Lielākā ietekme bija cenu kritumam svaigiem dārzeņiem, kartupeļiem un gaļai. Jāatzīmē, ka pasaules pārtikas cenām jau trešo mēnesi pēc kārtas turpinās pieaugums. Augustā, salīdzinot ar jūliju, tās pieauga par 2%. Cenas augustā pieauga cukuram, augu eļļām un graudaugiem, savukārt piena produktiem un gaļai praktiski saglabājās nemainīgas. Visstraujāk cenas pieauga cukuram un augu eļļām, ko ietekmēja ražošanas palēnināšanās nelabvēlīgu laika apstākļu dēļ un spēcīgais pasaules importa pieprasījums, īpaši no Ķīnas, kā arī pieprasījuma pieaugums no biodegvielas ražošanas nozares.

 

Liela pazeminošā ietekme augustā bija siltumenerģijai saistībā ar tarifa samazināšanu Rīgā no šī gada 1.augusta. Cenas siltumenerģijai samazinājās par 4,5%, kopējo patēriņa cenu līmeni samazinot par 0,2 procentpunktiem. Turpinoties izpārdošanām un akcijām, cenas augustā samazinājās arī apģērbam un apaviem par 1% un personīgās higiēnas precēm par 2,5%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni kopā samazināja par 0,1 procentpunktu.

 

Pēc cenu kāpuma iepriekšējos divos mēnešos un stabilizējoties pasaules naftas cenām, augustā bija vērojams neliels cenu kritums degvielai. Latvijā degvielas cenas mēneša laikā samazinājās par 0,5% un kopējo patēriņa cenu līmeni būtiski neietekmēja. Pasaules naftas cenas augustā, salīdzinot ar jūliju, vidēji mēneša laikā pieauga par 4%. Mēneša laikā tās svārstījās 44 – 46 USD par barelu robežās. To veicināja gan cenu pazeminoši, gan palielinoši faktori, kā Starptautiskās enerģētikas aģentūras naftas pieprasījuma prognozes pazemināšana, daudzu ASV naftas atradņu slēgšana Meksikas līcī viesuļvētru dēļ, kā arī pakāpeniska pasaules valstu ekonomiku atkopšanās no Covid-19 pandēmijas sekām.

 

Lielākā palielinoša ietekme augustā bija cenu pieaugumam pakalpojumiem par 0,4%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni palielināja par 0,1 procentpunktu. Lielākā ietekme bija vērojama cenu kāpumam kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem, mājokļa īres maksai, ūdensapgādei un kanalizācijas pakalpojumiem, kā arī zobārstniecības pakalpojumiem.

 

2020.gada augustā, salīdzinot ar iepriekšējā gada augustu, patēriņa cenas samazinājās par 0,2%. Gada vidējā inflācija bija 1,2 %.

 

Šogad vidējā gada inflācija būs zemāka par 2019.gadā vēroto. To pamatā noteiks Covid-19 pandēmijas ietekme uz globālās ekonomikas attīstību, kā arī ar to saistītās pasaules cenu svārstības. Piedāvājuma un pieprasījuma satricinājumi darbosies pretēji un nevienlaicīgi, tādēļ inflācija būs nepastāvīga.

 

Ekonomikas ministrijas vērtējumu sagatavoja

Ieva Šnīdere

EM Analītiskā dienesta analītiķe