Jaunumi

Balstoties uz pasaules prakses labākajiem piemēriem,  Latvijā tika veikta aptauja par būvniecības tirgus digitalizāciju. Aptauja “Lielā BIM skaitīšana” norisinājās nepilnus 3 mēnešus no 2018.gada 28.decembra līdz 2019.gada 22.martam un kopumā aptaujā piedalījās un savu viedokli par situāciju digitalizācijas jomā izteica 435 respondenti.

Aptaujas iniciatori ir SIA “BIM Solutions”, kas kopā ar Ekonomijas ministriju, VAS “Valsts Nekustamie īpašumi”, Būvniecības valsts kontroles biroju un AS “RB Rail” organizēja šo pētījumu, kura mērķis bija noskaidrot pašreizējo situāciju ar jauno tehnoloģiju apguvi būvniecības nozarē Latvijā.

Kā rāda aptaujas rezultāti, kopumā 83% respondentu uzskata, ka jaunāko tehnoloģiju iespējas un digitalizācija nozarē kopumā netiek izmantotas pietiekošā apmērā. Galvenie tehnoloģiju apguves kavēšanās iemesli, kā rāda aptaujas rezultāti, ir zināšanu trūkums, kā arī izpratnes trūkums par ieguvumiem, kādi ir sagaidāmi, vairāk iekļaujot jaunākās tehnoloģijas nozares ikdienā. Savukārt pie galvenajiem ieguvumiem visbiežāk minēta iespēja būtiski ietaupīt līdzekļus, laicīgi konstatējot un novēršot dažāda veida kļūdas un nepilnības, kas būvniecības procesā var rasties.

Līdzīga aina ir atbildēs par BIM (Būves Informācijas Modelēšana), kur 84% respondentu atzīst, ka BIM Latvijā ir aktuāla tēma, kas var paaugstināt projektu caurskatāmību, efektivitāti, kā arī pastiprināt kvalitātes kontroli būvniecības gaitā.

“Ja gribam veidot modernu, caurspīdīgu un izmaksu ziņā efektīvu būvniecības procesu, tad BIM ir nepieciešamība, nevis iegriba. Esam pētījuši BIM lietošanas pieredzi Dānijas un Norvēģijas valsts nekustamo īpašumu pārvaldības uzņēmumos un pārliecinājušies, ka šīs tehnoloģijas izmantošana ļauj savlaicīgi novērst kļūdas, kontrolēt termiņus un izmaksas. Visi šie faktori ir vienlīdz svarīgi gan pasūtītājam, gan projektētājam, gan būvniekam,” norāda “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) valdes locekle Sigita Janvāre.

Lai gan vēlmi uzzināt vairāk par BIM un digitalizācijas iespējām ir pauduši 84%, tirgus dalībnieki ir piesardzīgi par iespējām piedalīties būvniecības projektā, kurā kā prasība būtu norādīta BIM procesa pielietošana. Tikai 26% šādiem projektiem jau šobrīd jūtas gatavi, 32% atzīst, ka jaunu procesu ieviešana prasīs papildus līdzekļus un 20% šādiem projektiem nav gatavi vispār.

Aptaujas idejas autore Inga Vītola stāsta: “Respondenti, kas savā ikdienas darbā par BIM nav dzirdējuši un nav piedalījušies nevienā būvniecības projektā, kurā pielietots BIM process, kopumā tehnoloģiju apguvi nozarē vērtē augstāk. Tas norāda, ka zināšanas par jaunākajām digitālo rīku izmantošanas iespējām nozares ietvaros ir krasi atšķirīgas un daļa uzņēmumu un iestāžu darbinieku situāciju vērtē salīdzinoši pozitīvi nevis tāpēc, ka tehnoloģiju apguves tempi ir augstā līmenī, bet gan tādēļ, ka par šīm iespējām nemaz nav dzirdējuši.”

Aptaujā iegūtos rezultātus atzinīgi novērtē arī AS RB Rail BIM nodaļas vadītājs Raitis Bušmanis: “Esam sagatavojuši BIM stratēģiju un definējuši noteikumus ko un kā, mēs, kā pasūtītājs, sagaidām no projektētājiem, būvniekiem un citām iesaistītajām pusēm attiecībā uz Rail Baltica projektu un BIM. Nākamais solis ir šīs lietas sākt pielietot projekta īstenošanas dzīves cikla laikā. Tāpēc ļoti svarīgi ir, lai vietējie un starptautiskie uzņēmumi būtu zinoši un izglītoti BIM kā procesa ieviešanā.” 

Aptaujas dati ir apkopoti un atskaites veidā publicēti vietnē  www.lielabimskaitisana.lv , kur visi interesenti aicināti iepazīties ar aptaujas atskaiti, kā arī pieprasīt papildus informāciju par aptaujas gaitu un detalizētākiem rezultātiem.

 

Lielā BIM skaitīšana. Rezultātu apkopojums

 

Papildu informācija:

Inga Vītola

BIM Solutions

Tālr: +371 25752190

E-pasts: i.vitola@bimsolutions.lv