Jaunumi

Sadarbības veidošana ar zinātniekiem ir būtisks priekšnosacījums uzņēmuma produktivitātes un konkurētspējas kāpināšanai, kas ļauj ražot produkciju ar augstāku pievienoto vērtību, veikt tehnoloģiskās attīstības lēcienu un būt soli priekšā konkurentiem.
 

Inovācijas uzņēmumā nevar tapt bez sadarbības ar zinātnieku, tāpēc sistemātiska profesionālu pētnieku iesaiste uzņēmuma produkcijas attīstīšanā ir nozīmīgs solis ilgtermiņa uzņēmējdarbības veidošanā.
 

Sadarbības veidošana ar zinātnes un pētniecības institūcijām kļūst par arvien ierastāku praksi arī Latvijas uzņēmumos. Šoreiz vēlamies pastāstīt par diviem šādiem veiksmes stāstiem – Groglass Latvija un Mádara Organic Skincare.
 

Neredzams stikls redzamiem panākumiem
 

Groglass Latvija ir izteikti inovatīvs Latvijas uzņēmums, kas vienlaikus ir viens no vadošajiem stikla ar antireflektīvo jeb “neredzamo” pārklājumu ražotājiem pasaulē. Šādu pārklājumu izmanto gan televizoru un datoru ekrānu ierāmēšanai, gan arhitektūrā, piemēram, veikalu skatlogiem, gan muzejos. “Neredzamā” stikla izstrādē ar savām zināšanām, pētniecību un eksperimentiem tika iesaistīts Latvijas Universitāte - Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūts. Veiksmīgas sadarbības rezultātā produkcija šobrīd tiek eksportēta uz 45 pasaules valstīm. Luvras Mākslas galerija un Nacionālā galerija Londonā ir tikai daži no piemēriem, kur tiek izmantots Latvijas uzņēmuma ražotais “neredzamais” stikls. Būtiski atzīmēt, ka uzņēmums joprojām aktīvi sadarbojas ar zinātnes institūcijām, lai meklētu arvien jaunus tehnoloģiskās attīstības virzienus.
 


FOTO: groglass.com (www.groglass.com)


FOTO: groglass.com (www.groglass.com)


FOTO: groglass.com (www.groglass.com)
 

Zinātnes eliksīrs skaistumam un jaunībai
 

Mádara Organic Skincare ir viens no vadošajiem kosmētikas uzņēmumiem ne tikai Latvijā, bet visā Baltijas reģionā, kas savas produkcijas ražošanā izmanto dabīgas un organiskas sastāvdaļas, un aptuveni divas trešdaļas produkcijas eksportē uz Skandināviju un Rietumeiropu. Lai noskaidrotu, kuriem Latvijas platuma grādos sastopamajiem augiem ir iedarbīgākās ādu aizsargājošās un novecošanos aizkavējošās īpašības, uzņēmums sadarbojas ar Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes pētniekiem. Sadarbības rezultāts ir augstvērtīga, uz lietotāju orientēta kosmētikas produkcija, kas spēj veiksmīgi konkurēt arī citviet pasaulē.
 

Pētniecībai durvis vaļā
 

Iepriekšminētie piemēri parāda, ka Latvijā uzkrātā zinātniskā pieredze var tikt pārvērsta sekmīgā biznesā – ražošanā ar augstu pievienoto vērtību un eksportspēju. Sadarbības veicināšanai ar zinātniekiem un inovatīvu produktu radīšanai uzņēmējiem pieejami vairāki gan valsts, gan Eiropas Savienības (ES) atbalsta mehānismi. Kopš 2018. gada 28. septembra Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra - LIAA ir atsākusi pieteikumu pieņemšanu Inovāciju vaučeru programmā, kur ir iespējams iegūt vienreizēju atbalstu pētniecības pasākumu īstenošanai, jaunu produktu un rūpnieciskā dizaina izstrādei. Līdz šim vaučeru programmas ietvaros jau 13 uzņēmumi ir saņēmuši atbalstu gandrīz 400 000 eiro apmērā. Vaučeri piešķirti gan kompozītmateriālu un medikamentu izstrādei, gan arī ikdienišķākiem izgudrojumiem, piemēram, izglītojošu bērnu rotaļlietu izstrādei.

Līdz 2020. gadam pieejams arī ES konkurētspējas kāpināšanas programmas “Apvārsnis 2020” (Horizon 2020) finansējums pētniecībai un inovācijām (papildus informācija Ekonomikas ministrijas mājaslapā ES fondu sadaļā). No 2014. gada sākuma līdz 2017. gada oktobrim šīs programmas ietvaros no Latvijas tika atbalstīti 160 projekti, kuru budžeta kopsumma bija 41 miljons eiro. Plašas zinātnieku un uzņēmēju sadarbības iespējas piedāvā Latvijas Universitāte, kur pieejami vairāk nekā 400 zinātnieki, kā arī pētnieciskās iekārtas un mērinstrumenti. Tāpat uzņēmējiem tiek piemērotas uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaides izdevumiem, kas ir saistīti ar uzņēmumu zinātniskā un tehniskā personāla atlīdzību, zinātnisko institūciju pakalpojumu izmaksām un akreditēto sertifikācijas, testēšanas un kalibrēšanas iestāžu pakalpojumiem.